Новият електробус на София ще се движи пробно по линия 84

Електрическият автобус, който ще се тества в София през следващата година, пристигна днес. През последната година електробусът беше тестван в градския транспорт на Париж.

Возилото от ново поколение няма да замърсява града. То ще се движи с акумулаторни батерии, които се зареждат на последните спирки от маршрута му. Задвижван изцяло на ток той ще може да измине 280-300 км. само с едно зареждане.

Електробусът е нископодов, така че да бъде удобен на хората с увреждания и на майките с колички при слизане и качване. Оборудван е с климатик и безжичен интернет. Цената на тези електробуси е значително по-висока, но възвръщаемостта на инвестицията е бърза, тъй като разходите са ниски.

Това е вторият пилотен проект за за въвеждането на електробуси по улиците на София. През май 2014 г. Столична община пусна модерен електробус по тролейбусна линия 11 в София. Машината се движеше пилотно като първо трябваше да се преценят разходите и ползите от нея.

Пилотните проекти имат за цел да се намали замърсяването на околната среда. Замърсяването на въздуха е един от основните проблеми на София и една от основните причини е транспортът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България