Новият любимец на Италия: Аз съм петелът Андреа от скромния град Горлаго

 

През годините националният отбор на Италия се е славил винаги с добри вратари, безкомпромисни защитници и топ нападатели. Само през последните 20 години атаката на „адзурите“ бе водена от имена като Роберто Баджо, Алекс Дел Пиеро, Филипо Индзаги, Кристиан Виери и Франческо Тоти. За голямо съжаление на местните фенове, не така стояха нещата в последните две години и най-вече на Евро 16. Това бе и големият недостатък в тима на тогавашния селекционер Антонио Конте – липсата на изявен и завършен нападател. Настоящият мениджър на „Челси“ бе принуден да залага в предни позиции на сравнително невзрачните тарани Грациано Пеле, Симоне Дзадза и Едер по простата причина, че в този момент те бяха без алтернатива.

Изненадващо, но само осем месеца след края на турнира във Франция, „адзурите“ имат своята 9-ка. Определян като новия Бобо Виери, Андреа Белоти се превърна в истински хит в Серия А през този сезон и то с екипа на „Торино“. Нападателят реализира 12 попадения в първите 17 кръга в шампионата, а дебютът му за националния отбор също впечатли – 3 гола в 7 срещи. В последствие активът му стана още по-внушителен в Серия А - 23 гола, с което дели първото място по този показател с Един Дзеко от „Рома“.

„Моят баща ми даде съвет преди време: Ако не напуснеш терена абсолютно изтощен, значи не си дал всичко от себе си – разкрива тайната на успеха си 23-годишният играч. - Обичам да работя усилено.“

Като много други големи футболисти и Андреа Белоти има своите трудности в началото. Отхвърлен от „Аталанта“ като тинейджър, той започва кариерата си в скромния „Албинолефе“ като флангови футболист.

„Беше трудно, когато бях на 16, защото трябваше да си лягам почти със сълзи на очи, когато моите приятели излизаха да се забавляват. Избрах и трудния път, отказвайки на отбори като „Сампдория“ и „Верона“, за да започна от Серия Б.“

При „небесносините“ той е преквалифициран като нападател. Дебютира в професионалния футбол в края на сезон 2011-12, но през по-голямата част от кампанията играе за младежката формация на тима, където е и водещ реализатор. През същата година „Албинолефе“ изпада от Серия Б, което се оказва и решаващо за кариерата на Белоти. През следващите месеци нападателят печели доверието на треньорския щаб и се утвърждава в стартовия състав на тима. В третото ниво на италианския футбол, талантът набира самочувствие и бележи 14 гола, с което привлича вниманието на скаутите на „Палермо“. По това време клубът от Сицилия се намира в Серия Б, а Белоти рискува и се решава на трансфер.

„Когато се преместих в „Палермо“ се съгласих да намаля драстично заплатата си, защото клубът нямаше ресурса да плаща големи пари за играч от трета дивизия. Това беше нещо като инвестиция, заложих на себе си.“

С екипа на втородивизионния тим той бележи 10 попадения и помага за промоцията в елита. Въпреки приличното си представяне, място за него в тима на Ивайло Чочев няма, тъй като по същото време започва да изгрява една друга бъдеща звезда на Серия А - Пауло Дибала.

Въпреки това талантът и упоритостта му са забелязани от елитен отбор. Така през лятото на 2015 година се стига до нов трансфер, а „Торино“ брои 7.5 млн. евро, за да има в редиците си обещаващия нападател. Основна роля за израстването му през последните 12 месеца има настоящият селекционер на Италия и бивш треньор на „биковете“ Джампиеро Вентура.

„Той ми повтаряше една реплика, която ми каза при първата ни среща: „Ако го искаш нещо, значи можеш да го направиш“. В последствие ми показа колко много гледни точки има всеки един мач и колко много решения мога да взимам. Обичам треньори, които те карат да даваш максимума си. Такъв е и Синиша Михайлович, настоящият наставник на „биковете“. Слушам го внимателно преди мач и той успява да запали нещо в мен. Нямам нищо против и когато ме критикува. Това също е начин за мотивация.“

В първия си сезон за „Торино“ Белоти реализира 12 гола, което го превръща в голмайстор на отбора. Постижение, което той изравнява през настоящата кампания, но само за 17 двубоя, а в последствие цифрата продължи да расте.

Освен това Андреа показа, че може да се нагажда спрямо системата на игра. При Вентура „Торо“ залага основно на 3-5-2, но при Синиша Михайлович отборът променя визията си на 4-3-3, а Андреа действа като типичен таран.

„Моето любимо мото е едно изказване на Майкъл Джордан, което съм си татуирал на рамото: „Границите, както и страха, са само илюзия в главите на хората. Във футбола моя герой е Андрий Шевченко. Ходих на мач на „Сан Сиро“ с моя брат Мануел и се чувствах така, сякаш наблюдавам светец. Учил съм се от много нападатели. Иска ми се да имам хладнокръвието на Марио Гомес, способността да се изплъзвам на защитниките като на Фернандо Торес, психиката на Дидие Дрогба и придвижването на Серхио Агуеро.“

След всеки гол подобно на големите нападатели и Белоти има свой начин на отпразнуване. През годините Алън Ширър вдигаше победоносно ръка, докато тичаше, Винченцо Монтела имитираше самолет, а Андреа...се превръща в петел.

„Първият път, когато сложих ръката си на главата, имитирайки гребен на петел, беше защото бях обещал на моя приятел Юри Гало. По-късно леля ми ми каза, че когато съм бил дете, съм ходил във фермата, за да помагам със събирането на яйца, но вместо да върша работа, съм гонил единствено кокошките наоколо. Обичам животните и имам куче Джак Ръсел. Именно той ми асистира да предложа брак на моята приятелка Джорджия, поставяйки пръстена върху носа му. Сватбата ще бъде през това лятото в Палермо. Няма да спра да отпразнувам головете си по този начин. Това е начин да показвам на хората, че не съм забравил откъде съм тръгнал. Искам хората да виждат същия този Андреа от скромния град Горлаго.“

С отличното си представяне през последните месеци, „Торино“ побърза да подпише нов договор със своята звезда, а откупуващата му клауза възлиза на 100 млн. евро. Дори и тази цифра обаче малее на клубния президент Урбан Кайро.

„Ако трябва да сложа нова цена в договора му, бих сложил 150 милиона евро“, призна босът след хеттрика на Андреа срещу „Палермо“, реализиран за 7 минути.

А в „Торино“ вече осъзнават, че трудно ще запазят своя петел и през следващия сезон. Интерес към него вече проявяват големите клубове на Европа - „Манчестър Юнайтед“, „Арсенал“, „Челси“ и „Барселона“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят