Новият областен управител на Варна се захваща с "бомбата Полимери"

Ликвидиране на бомбата "Полимери", която цъка във фалиралия завод само на 30 км от морската столица е приоретна задача на новия областен управител на Варна кап.I ранг Тодор Йотов.

"Ако трябва ще спя в министерските кабинети, но ще осигуря необходимите средства за предоtвратяване на тази заплаха", заяви той на първата си среща с медиите.

Областният управител припомни, че става въпрос за съхраняваните 20 тона трихлоретан в складовете на бившето предприятие в Девня, за транспортирането и обезвреждането на които предшественикът му обяви обществена поръчка на стойност 12 млн. лева без ДДС. Нейният срок изтече в петък, но има фирма, която обжалва процедурата и това ще я удължи с поне два месеца.

picture-368

Тоновете трихлоретан заплашват околната среда, тъй като съдовете в които се съхраняват, не са достатъчно надеждни.

"Твърдо съм решен да изчистя този 31-годишен цирей, защото трябва да се мисли превантивно. Ако някой беше помислил за ж.п. прелеза в Хитрино, нямаше да се стигне до тази трагедия, каза Йотов и припомни, че при взрив в "Полимери" през 1986 г. загинаха 20 души.

Изтичането на трихлоретан във фалиралия завод имаше в края на юни 2013 г. Заради неправилно съхранение на опасното и силно отровно вещество в 40 -годишна цистерна в началото на януари следващата година беше сформиран кризисен щаб и в Девня беше обявено частично бедствено положение. Преди около десетина дни стана ясно, че в едната цистерна, в която се съхранява трихлоретан, е попаднала и замръзнала вода, което я прави опасна.

Обявената обществена поръчка беше спечелена от консорциумът "Ви Пи Инд-Еко" сред петте участници за транспортиране и обезвреждане на трихлоретана. Очаква се след приключване на оспорването в процедурата опасният химикал да бъде превозен с влак до завод във Франция, където ще бъде обезвреден. Срокът за изпълнение е 10 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България