Новият iPhone 7 - водоустойчив и без жак за слушалки

Технологичният гигант Apple представи новата си генерация телефон и часовник на специално събитие в Калифорния.

Новият iPhone 7 направи своя световен дебют вчера, но много потребители и инвеститори вече насочват поглед към версията на устройството, която се очаква да бъде представена през 2017 г., надявайки се на по-значителни промени, пише в свой анализ Ройтерс.

Новото поколение на iPhone идва с промени на почти всички ключови елементи, като някои от тях предизвикаха недоволството на потребителите. Най-голяма критика понесе липсата на традиционен жак за слушалки. iPhone 7 се сбогува с него, като занапред потребителите ще имат само един стандартен порт за всички устройства. Това означава, че тези, които са инвестирали в скъпи слушалки с нормален жак, ще трябва да използват преходник. Добрата новина е, че такъв преходник е включен в комплекта. Вместо жака iPhone 7 получава втори говорител и най-сетне има стерео звук и без слушалки.Според Стив Возняк махането на жака за слушалки от iPhone е грешка. Дан Рицио - старши вицепрезидент на Apple коментира:

"Това е 50-годишен порт. Той е дупка с въздух, която просто стои и заема много ценно място"

Той допълва, че скромният на вид жак за слушалки всъщност е пречил на Apple да направи много подобрения в iPhone, които отдавна иска.

"Той взимаше мястото на по-добрата камера, втори говорител, процесорите и на батерията. Честно казано, когато има по-добро и модерно решение, е лудост да не го използваш"

Към дискусията се включва и Фил Шилер, който е един от основните хора в Apple:

"Помнете, че сме правили това и преди. Махнахме серийния порт, дискетите, физическите клавиатури на телефоните. Скоро ще гледаме назад и ще се чудим защо е била цялата тази олелия за жака за слушалки"

Като се изключат дискусиите около липсата на жака, телефона идва и с други подобрения. Като например по-добрите камери. По-големия модел - iPhone 7 Plus ще се предлага с двете камери на гърба, а стандартният iPhone 7 ще продължи да има една камера. Тя обаче също ще получи оптична стабилизация на изображението и по-новия сензор. Той е с 12 мегапиксела и според Apple е с 60% по-бърз и с 30% по-ефикасен от предишния модел. Има и нов процесор за обработка на снимките, както и четворна LED светкавица с 50% повече светлина спрямо предишния модел. А камерата на предния панел е еднаква и за двата модела.

По отношение на производителността iPhone 7 разчита на нов 64-битов процесор A10 Fusion с четири ядра и 3,3 млрд. транзистора. Чипът е с 40% по-бърз от A9 и два пъти превъзхожда А8 – процесора на iPhone 6. Графиката на iPhone 7 пък е с 50% по-бърза от тази на A9 и три пъти спрямо A8, твърди Apple.

Батерията на iPhone 7 осигурява до 14 часа сърфиране през Wi-Fi, докато при 7 Plus това време е с 1 час по-дълго. Не на последно място iPhone 7 идва с LTE Advanced модем, който поддържа предаване на данни със скорост 450 Mbps.

Промяна има и при класическия Home бутон. Той вече е чувствителен на различна сила на натиска, както са тракпадите на лаптопите MacBook. Телефонът получава и система за известия подобно на Apple Watch, която вибрира според различни ситуации.

Apple обновява и дисплеите на телефоните, но не в резолюцията. Тя отново остава същата като при предишния модел, но самите дисплеи са по-ярки и с подобрена цветова гама.

Важна новост, която има при някои конкуренти от доста време е, че iPhone вече е водо- и прахоустойчив. Като ще се предлага и в още един цвят - Jet Black (по-тъмен нюанс на черното). Обратно на другия черен модел на iPhone, Jet Black няма да е матиран, а гланц и ще предлага във варианти само от 128 GB и 256 GB.

Както се очакваше, Apple представи и второ поколение на умния си часовник. Apple Watch Series 2 има сходен дизайн с предшественика си със съвсем леки промени. Батерията отново ще издържа около ден, a nовостите са GPS модул и допълнителен корпус, който прави часовника водоустойчив на дълбочина до 50 метра.

Продажбите ще започнат от 16-ти септември тази година в избрани пазари и постепенно ще се увеличават. За България предвидената от Apple дата за начало на продажбите на iPhone 7 и 7 Plus е 23-ти септември.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Q6dsRpVyyWs[/embed]

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии