Нови артефакти са открити при разкопките на могила в пазарджишко село

Тазгодишният летен археологически сезон е изключително успешен за проучването на селищната могила до пазарджишкото село Юнаците, съобщават от Регионалния исторически музей. Там вече са разкрити останки от сграда с боядисани в червено стени, в която личат различни съоръжения и помещения. В нея наред с многобройните фрагментирани съдове е открит и антропоморфен златен амулет.

До сградата има части от човешки скелети – череп, таз. В друга сграда е запазена част от уникална пещ с врязана украса , която според археолозите е най-малко на 6600 години. Открити са и многобройни находки – антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигурки, различни инструменти от кост, глина, камък и мед, украшения от средиземноморските раковини Spondylus и Dentalium, които свидетелстват за изключително високото ниво на материалната и духовна култура на халколитното население в този район, както и за търговските му връзки с Егейското крайбрежие и със Североизточна България.

Една от най-значимите находки при разкопките на Плоската могила край Юнаците до момента е кръгла златна апликация с диаметър 2,8 см. Тя е от типа на така наречените антропоморфни златни амулети, познати от Варненския халколитен некропол. Датира се във втората половина на петото хилядолетие преди Христа.

Проучванията на обекта ще продължат до 25 август, като ежедневно многобройни находки обогатяват представите ни за живота на древното население по тези земи. Ценната златна находка вече е съхранена във фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България