Нови касови апарати до 30 септември (обзор)

Петзвезден комплекс във Велинград отчитал 500 лв. приходи месечно

Логиката в наредбата няма да бъде променена

Влизането в сила на новите изисквания за касовите апарати ще бъде отложено за края на септември за фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите. Дружествата ще имат още седем месеца за да изпълнят новите правила. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на бизнеса, на която участва и министърът на финансите Владислав Горанов. За регистрираните по ДДС търговци, които не използват софтуер за управление на продажбите, остава изискването от 1 април касовите им апарати да подават данни до НАП на всеки 5 минути.

Нерегистрираните по ДДС фирми, които нямат в търговските си обекти специализиран софтуер за продажбите, ще трябва да изпълнят новите правила за касовите апарати до края на юни.

“Голяма част от оборотите се крият и целта на изменението на Наредба Н-18 е това да спре”, заяви министър Горанов. Сега предстоят много срещи между НАП и представители на бизнеса за да се разясни как трябва да се прилагат новите правила за касовите апарати и точно какви са проблемите на фирмите. “Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори на всички въпроси, които притесняват бизнеса. Със сигурност бизнесът трябва да приеме тезата, че трябва да е коректен и ще прилага новата логика на наредбата. Със сигурност бизнесът не трябва да се остава с впечатления, че наредбата ще се върне назад до там, където беше изменена през лятото на 2018 г.”, обяви Владислав Горанов.

“Новите правила ще трябва да се прилагат, защото констатациите на приходната агенция са, че има огромен опит за злоупотреби с оборота, независимо от ниската данъчна ставка”, каза министърът. Той даде пример как петзвезден комплекс във Велинград отчита 500 лв. приходи месечно, а възнаграждението на един готвач там надвишава два-три пъти средната заплата. “Искам да уверя стопанските субекти, че новата логика, заложена в наредбата, няма да бъде преразгледана и те трябва да продължат съвместно с нас усилията си и да плащат данъците си”, отбеляза Горанов.

Срещата при премиера беше по настояване на браншови организации към БСК, които бяха представени от председателя на БСК Радосвет Радев, финансовия директор Станислав Попдончев и адвокат Валентин Савов.

 

Позиция

Притесненията ни бяха чути

“БСК винаги се е обявявала срещу сивата икономика. Усилието и целта на Наредба Н-18 е нещо, което трябва да приветстваме”, заяви председателят на БСК Радосвет Радев. “Нашите членове работят в бялата икономика и субектите от сивата икономика ни правят неконкурентоспособни. Голяма част от притесненията на камарата бяха чути и при премиера си казахме, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат просто така, а и двете страни да направим необходимото, за да бъде Наредба Н-18 разбираема и приложима, и да покажем, че България е едно добро място за правене на бизнес, каза още Радосвет Радев. Съгласихме се, че безкрайност в старта на тази наредба не може да има, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес