Нови лица от ГЕРБ и БСП в Търново влизат в парламента заради преференциите

Нови лица от листите на ГЕРБ и БСП във Велико Търново влизат в парламента заради преференциите.

Окончателно поименно осемте депутати от IV-ти Великотърновски многомандатен избирателен район /МИР/ ще бъдат оповестени от ЦИК. Сигурно е, че общо осемте мандата се разпределят 3+3+1+1. По три получават ГЕРБ и БСП, и по един- ДПС и патриотите.

В партийните щабове обаче, вече има известна яснота кои са новите депутати. Най- сложни са изчисленията, които се правят в щабовете на ГЕРБ и на БСП заради преференциалното гласуване.

На базата на получените 38 433 действителни бюлетини в подкрепа на „БСП за България“ в областта и съобразно избирателната активност, в щаба на социалистите са изчислили, че минималната квота, нужна за разместване на листата с преференция е от 2690 гласа. Всички кандидати, получили преференции над тази граница стават депутати, съобразно броя на мандатите за БСП.

Водачът на листата Весела Лечева, е и с най-много преференции – 3777, а и според Избирателния кодекс, всяка бюлетина с неотметната преференция се брои в полза на водача, затова е и първият сигурен депутат.

Четвъртият в листата млад бизнесмен от Горна Оряховица Явор Божанков с преференции от 3388 гласа и той също става депутат. На трето място по тази система се нарежда деканът на Педагогическия факултет на ВТУ проф. Венка Кутева, която е десета в листата и е събрала на принципа 10/10 общо 2758 преференции. Оттам листата се размества, като областният лидер на БСП във Велико Търново Валентин Ламбев става четвърти, а Мариана Бояджиева – пета, без оглед на това, че тя има по-голям брой получени преференциални гласове, тъй като и двамата вече са под „квотата“ от 2690 гласа.

В листата на ГЕРБ първият сигурен депутат е водачът Цветан Цветанов. Освен получените преференции и всяка бюлетина за ГЕРБ, без изрично посочен преференциален вот, се отчита за него. На встъпителна пресконференция във Велико Търново на старта на кампанията той обяви, че ще влезе от 4-ти Великотърновския МИР, защото е много свързан със старата столица от години. Така в другия избирателен район, в който е водач – Благоевградския, той ще освободи мястото за още един народен представител според получените мандати на ГЕРБ.

От щаба на ГЕРБ във Велико Търново са изчислили на база получените действителни гласове за партията, че минималната им граница, за да може преференциално да се размести листата, е от около 2400 гласа. Най-много преференции получи четвъртият кандидат и досегашен депутат инж. Клавдия Ганчева от Горна Оряховица – 3483, тоест тя преминава с доста тази „квота“. По неофициална информация, за Ганчева са гласували структури на партията в общините Горна Оряховица, Златарица, Стражица и Елена, както и активисти в Лясковско. Ганчева ще е вторият сигурен депутат на ГЕРБ. Тя измества втората в листата проф. Любомира Попова. Петата в листата на ГЕРБ Станислава Стоянова от Свищов, която е преподавател в Стопанската академия е получила преференциален вот от 3276 избиратели. За нея според мълвата, са гласували най-много активисти от Велико Търново и Свищов. Така тя е следващият сигурен депутат на партията на Борисов от региона.

Системата 11/11 и тук се оказва успешна и нарежда на следващо място младият кандидат Георги Недев, за когото са гласували 2861 избиратели. Той прехвърля минималната „квота“ за разместване на листата и се подрежда четвърти, като прережда проф. Любомира Попова и д-р Николен Стойнов.

За „Обединените патриоти“ няма драма, там безспорно влиза водачът доц. Милен Михов, който бе депутат и в предишния парламент.

Все още не е известно дали ДПС са със сигурен на 100% мандат, но в случай, че са те, а не хората на Марешки, в Народното събрание ще отиде или водачът Камен Костадинов, или вторият – ген. Симеон Симеонов, ако Костадинов избере да влезе от Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика