Нови матури след 7-ми клас (ОБЗОР)

Седмокласниците ще полагат изпити на материала от последните три години

От следващата учебна година седмокласниците ще полагат изпити на материал от 5, 6 и 7 клас, а не както досега само от последната година. Националното външно оценяване (НВО) ще запази двата модула – по Български език и литература (БЕЛ) и по математика. В модула по литература ще влязат творбите само от 7 клас, а в този Български език - задачи от 5, 6 и 7 клас. Това заяви Евгения Костадинова, директор на дирекция “Съдържание на предучилищно и училищно образование” в МОН. Тя уточни, че целта е да се направи проверка на това дали децата са усвоили базисни умения и компетентности.

От министерството на образованието допълват още, че ще се запази времетраенето на изпита по БЕЛ - 150 минути, както и че са избрани 14 теми от учебното съдържание от 5,6,7 клас чрез анкета, включваща над 5000 учители. Задачите с пълно описание по математика в новата матура се увеличават от 2 на 3, за сметка на тези с кратък отговор, а правото на учениците да използват свитък с формули, се запазва. От догодина оценката от НВО ще бъдат вписвани в дипломата за завършен седми клас, а не както до сега – като текущи. Те ще се взимат и като балообразуващ елемент при кандидатстването след седми клас.

Експертите на МОН обясниха, че промените се правят, тъй като от следващата учебна година ще завърши випускът по изцяло нови програми, нови образователни стандарти и учебници.

Засега е планирано изпитите да са между 17-20 юни, което означава, че няма да съвпадат с датите на матурите след 12 клас. Кампанията по кандидатстването се очаква да продължи до началото на август.

“Много родители се оплакаха, че изпитите ще се провеждат при високи температури през юни, което не е основателно”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование