Нови митинги срещу пенсионната реформа

“Гугъл” свали платени клипове на Навални

Множество демонстрации срещу предстоящата пенсионна реформа в Русия белязаха неделния Ден на единното гласуване в страната, предаде Би Би Си.

Москва днес избираше кмет, като в последните проучвания настоящият градоначалник и бивш вицепремиер Сергей Собянин водеше с около 50% пред най-близкия си съперник. “Вълнувам се като ученик, който 5 години се е готвил за изпити”, каза той, след като пусна бюлетина.

Отделно в 80 от 85 субекти на федерацията избираха губернатори и местни депутати. Експерти и Централната избирателна комисия прогнозираха, че избирателната активност няма да бъде висока, най-вече заради президентската кампания миналата пролет.

В много от избирателните секции имаше пряка видеолиния, с чиято помощ всеки можеше да проследи гласуването. Броят на нарушенията в хода на вота бе незначителен, съобщи ЦИК.

Изборите бяха съпроводени обаче от множество акции срещу планираното повишаване на пенсионната възраст в Русия с 5 г. за мъжете и жените съответно до 65 и 60 г. Недоволството продължава, въпреки че президентът Владимир Путин се обяви за промяна за дамите, за които първоначално бе предвидено възрастта да скочи с 8 г. - до 63.

Акциите бяха организирани от опозиционера Алексей Навални в десетки руски градове, включително в Москва и в Санкт Петербург. Едва 4 от тях - в Курган, Чебоксари, Киров и Березники, бяха съгласувани с властите. Демонстрациите бяха популяризирани с помощта на платени клипове във видеоплатформата Ютюб. След сигнал на няколко руски агенции обаче посланията на Навални бяха свалени от собственика на Ютюб “Гугъл”, за да не нарушават изборното законодателство.

Самият Навални, на когото не бе разрешено да се кандидатира за президент на вота миналата пролет, е в ареста.

Негови сътрудници и координатори в цялата страна бяха задържани днес. Сблъсъци с демонстранти имаше в Новосибирск, 7 души са задържани от полицията. Над 100, включително 12-годишен ученик, са арестуваните в Санкт Петербург, след като участниците в митинга запалили димна шашка.

По данни на МВР в протеста в Москва взели участие около 2000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят