Нови обвинения срещу бившия президент на Бразилия Лула де Силва

Бразилската прокуратура повдигна нови обвинения за корупция срещу бившия президент Луис Инасио Лула да Силва и още петима души, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.

Според разследването бившият президент е вземал подкупи от представители на автомобилната промишленост в замяна на лобиране за инициативи, благоприятстващи развитието на отрасъла като данъчни облекчения. Според законодателството на Бразилия окончателното решение за повдигането на обвиненията трябва да бъде прието от съда.

В момента Лула да Силва вече фигурира в шест обвинения, свързани с търговия с влияние, пране на пари и участие в престъпни групи.

На 12 юли съдът призна бившият президент за виновен по едно от тях и го осъди на девет години и шест месеца затвор. На Лула де Силва му бе забранено и да заема обществена длъжност в следващите 19 години. То обаче не е влязло все още в сила, тъй като съгласно бразилското законодателство, ако подсъдимият обжалва решението, той остава на свобода, докато присъдата не бъде потвърдена и на втора инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят