Нови оръжия за 3,3 млрд. лева

Дадоха старт на проектите за модернизация на войската

Кабинетът предлага на парламента да одобри инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията на стойност почти 3,3 млд. лв. Вчера на редовното заседание министрите приеха проекти за придобиване на нов тип изтребители за родните ВВС и на закупуване на съвременни бойни бронирани машини за Сухопътните войски. Проектът на авиацията е на стойност 1,8 млрд. лв. с ДДС и предвижда закупуването на многоцелеви бойни самолети, най-малко 8 на брой, като разплащането е за 10 г. Това е първият етап, а през вторият ще бъдат закупени още толкова изтребителя. Освен нови, самолетите могат да бъдат и употребявани. Проектът за превъоръжаване на пехотата пък е на стойност 1, 5 млрд. лв с ДДС и за тази сума трябва да придобием 150 бр. съвременни бойни бронирани машини. Намеренията са те да бъдат произведени у нас, както и тук да се извършва поддръжата и ремонта им.

“Няма да има политически и геополитически предпочитания, който направи най-добрата оферта ще бъда предпочетен”, заяви военният министър Красимир Каракачанов. Днес проектите ще бъдат депозирани в деловодството на парламента.

Доклад за отбраната за 2017г.

Армията ни пази, но

с ограничения

Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Това се сочи в Доклада за състоянието на отбранатга за 2017г., приет от кабинета вчера. Основният констатиран проблем е недостигът на военнослужещи, който вече е 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски. Другите причини са недостатъчното осигуряване на войската с ресурси - финансови и материални, както и затрудненията с поддръжката и ремонта на техниката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България