Нови правила за прием в забавачките в София

Облекчават административната тежест на родителите, защитават личните данни на децата

Квотата за прием по социални критерии скача от 30% на 40%

Промени в наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища в София обмисля Столичната община няколко месеца след като направи нововъведения в областта. Столичният заместник кмет доц. д-р Тодор Чобанов предлага новите правила за обсъждане, като срокът за това е до 5 юли.

Според промените, в яслите и забавачките в София ще могат да бъдат приемани повече от максималния брой деца, определени от образователното министерство. Допълнителният надпланов прием ще става по решение на работна група, назначена със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, съгласно утвърдени от нея правила. Работната група е съществувала и преди, но сега тя е в разширен състав, обясни пред “Труд” новопостъпилият й член Антонина Кенова. По думите й, в сряда ще бъде изяснено какви групи деца ще включва този надпланов прием, който ще се извършва след редовните класирания. Комисията ще разглежда приема на деца с тежки житейски казуси. Обсъжда се да бъдат включени децата на учителите и служителите в детските градини. 58 учителски деца не са били приети в забавачка тази година. До преди 2 години това предимство за потомците на служители в забавачките го е имало през информационната система, и се е кандидатствало автоматично. Това обаче е давало възможност през годините например за една медицинска сестра служител в детска градина да бъдат записани 20-30 внучета, за да могат да влязат в забавачката.

Промените в наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища в София предвиждат и да се увеличи отново квотата за прием на деца по социални критерии от 30% на 40% от общия брой на свободните места. Намаляването й бе прието тази година с цел да успеят да се запишат повече малчугани по общите критерии.

Във връзка със задължителното предучилищно образование за децата на 5-годишна възраст, тези от тях, които посещават почасово детските градини, автоматично ще бъдат приемани в целодневна организация, след навършване на необходимата възраст.

Промените имат за цел и да намалят административната тежест за родителите, като по-голямата част от критериите за прием на деца в забавачките ще се удостоверяват по служебен път.

След приключване на класиранията за прием през септември на съответната учебна година, в детските градини и подготвителните групи в училищата децата ще могат да кандидатстват с по-голяма или по-малка възрастова група, когато има свободни места и няма чакащи за прием деца от съответната възраст. Досега в документа не беше посочено от кога може да се кандидатства за такова място.

Друга цел на промените е да синхронизират наредбата за прием с изискванията на Регламент 2016/679 на ЕС за защита на личните данни. Така в документа се предлага и нов раздел, който да засяга сроковете за съхранение на личните данни. Предлага се представените в детските градини или училищата документи при записване да се съхраняват 10 години.

 

Експерт:

7000 приети заради сопол, кашлица и пъпка

От 7 700 деца с хронични заболявания, които посещават в момента детска градина и ясла в София 7000 са приети, защото имат сопол, кашлица и пъпка, обясни пред “Труд” експертът Антонина Кенова. Изчисления от март месец на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система показват, че 1/4 от приетите деца в общинска ясла и детска градина в София са влезли с документ за хронични заболявания. Допълнителният прием по критерий “хронични заболявания” се осъществяваше по решение на директора на детското заведение, а сега това става през информационната система. Директорските решения доведоха до съмнения, че деца са приети в градина “по втория начин”. Така преди няколко месеца Столичната община ограничи броя на децата с хронични заболявания на до 5 в група.

 

Приключва изграждането на три нови сгради за малчуганите

Строят детски градини в 11 столични района

Вече минаха три класирания

От 2006 година до момента са построени нови 92 сгради за детски градини в София. Посещаващите детски градини са 48 400 малчугани. Тази година приключва строителството на три нови детски градини.

Насочени са усилия и към разкриване на яслени групи. Предстои изграждането и реконструкция на още 9 сгради за детски градини.

Детските градини, които предстои да се изграждат, са в районите “Лозенец” - кв. “Кръстова вада”, “Триадица' - кв. “Манастирски ливади - изток”, район “Витоша”, “Илинден”, “Нови Искър”, “Искър”, “Подуяне” и “Красно село”.

На 11 май бе извършено първото класиране за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детските градини и подготвителните групи към общинските училища. Обявените свободни места бяха общо 13 000.

След първото класиране около 5000 са чакащите за прием в яслени групи. Няма недостиг на места за деца на възраст от 3 до 6 години. Всички деца в задължителна училищна възраст на 5 и 6 години са обхванати в подготвителните групи към детски заведения и училищата.

На 12 май родителите бяха уведомени чрез подадената от тях електронна поща. На 26 май бе второто класиране, а на 9 юни - третото. Шанс за оставащите извън градините има, ако някои родители се откажат и не запишат децата си. Тогава ще има четвърто класиране.

 

Калоян Паргов пред „Труд”:

Трябват нови детски заведения

Все още има нужда да бъдат разкрити нови детски градини, заяви пред “Труд” лидерът на БСП-София Калоян Паргов. “Ако сега тенденцията в раждаемостта е отрицателна, не значи че и в бъдеще ще е такава, защото целта е да се борим за повече раждаемост”, коментира още той.

Той обясни и въведените преди месеци промени при двете наредби за кандидатстване в първи клас и в забавачка в София. “След първия прием ще има цялостен преглед на наредбите, за да може да допроменим системата, така че да обхване всички тези частни случаи които възникват като проблеми”, каза Паргов.

 

Няма жалби, родителите са доволни

От 9 години в Бургас не са променяли критериите

Най-много точки носи постоянното местожителство

Мария Кехайова,

ТРУД, Бургас

В Бургас правилата за прием в детските градини не са променяни от девет години. Не се е налагало, няма жалби, родителите са доволни и всичко става много бързо, коментира Веселина Таралова, шеф на дирекция “Образование и демографски въпроси” в общината. Приемът става по електронен път. Основният приоритет при класирането, който носи най- много точки е постоянното местожителство.

Тази година приемът започна на 2- ри април. Бяха обявени 1100 свободните места в яслите и 1600 за деца в 1-ва възрастова група /родени 2015 г./ в градините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България