НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент

НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса, съобщи пресцентърът на касата след разразила се дискусия в ефира на Дарик.

От касата уточняват, че случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията.

Засилването на контрола на НЗОК е в полза на пациентите. Правилното планиране от страна на лечебните заведения на необходимите лекарствени продукти и ефективното им използване ще намалят средствата на самото лечебно заведение и оттам – и на финансиращата институция.

От здравната каса напомнят, че указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано.

Заложеният механизъм в НРД не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори. Единствената му цел е засилването на контрола с оглед на това да се спре разхищението на скъпите лекарства за парентерално приложение. В момента от тях се изхвърлят 25-30%. По мнение на самите болници и фармацевти само с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%. В същото време тече дискусия защо НЗОК има преразход на средствата за лекарства. Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти, ще бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект.

Новият вариант на указанието е подписан от БЛС и е следствие на обсъждане в регламентираната работна група. В нея обаче, въпреки поканата, не присъстваха националните консултанти и други лица, които се изявяват в медиите.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е публикувала на сайта си Съвместно указание с БЛС, което се отнася до прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематологични заболявания, чието количество за приложение се изчислява на база ръст, тегло или телесна повърхност. Указанието се намира на адрес: www.nhif.bg – линк „НРД“ – подлинк „НРД 2017 за медицински дейности“ – Указание №РД-16-17/05.05.2017 г.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве