Нови проверки в ДАНС във Велико Търново за укриване на търговия с вот

ДАНС

Поредното разследване е след като преди 5 месеца за същото нарушение бяха наказани трима агенти

Нова проверка е започнала в ДАНС във Велико Търново по сигнали за укриване на данни, свързани с търговия на гласове на последните местни избори в региона, научи "Труд".

Заради такива нарушения, но при последните парламентарни избори във Великотърновска област, които бяха разкрити при вътрешна инспекция, през декември миналата година бяха наказани трима служители от Агенцията в старата столица.

На провинилите се агенти бяха наложени дисциплинарни санкции. Единият бе понижен в ранг от специален в главен агент, а двамата му колеги са отнесли „порицание”.

Разкритията тогава бяха направени, след като Солаков се върнал на работа след 6-месечен отпуск по болест. За нарушенията на тримата агенти е била уведомена и прокуратурата. Разпоредена била проверка по случая и били събрани данни, че са разпъвали чадър над определена политическа партия, която е купувала гласове за вота. Служителите обаче се разминаха с дисциплинарни уволнения и не стигнаха до съд. Пониженият в ранг служител обаче обжалвал наказанието в Административния съд в болярския град.

От ДАНС в старата столица отказват да коментират случаите.

През 2016 г. пък гръмна новината за разбита наркомрежа в ДАНС-Велико Търново. Тогава започна разследване срещу двама служители. След като бяха събрани достатъчно доказателства, на двамата агенти бе отнет допуска им за работа със секретна информация. Единият още тогава бе дисциплинарно уволнен. Вторият провинил се служител пък след като близо година бе в болничен, но по-късно той също е бил уволнен, разбра „Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България