Нови романи се състезават за европейската литературна награда "Димитър Димов"

Наградният фонд е 10000 лева

Учредената преди четири месеца европейска литературна награда „Димитър Димов“ под патронажа на кмета на Варна ще бъде връчена за първи път в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на големия български писател през юни 2019 г. За престижното отличие, чийто награден фонд е 10 000 лева, ще се борят съвременни български и европейски автори на романи, издадени у нас в периода 1 януари – 31 декември 2018 г., съобщиха организаторите от фестивала Варна Лит. Крайният срок за подаване на заявките е 15 януари 2019 г.

Вече се приемат и номинации от всички български издатели на имейл [email protected]. Издателствата имат право да кандидатстват с максимум четири романа – до два от родни и до два от европейски съвременни живи писатели, публикувани на български език през календарната 2018 г.

Конкурсът ще се провежда в два етапа. Първият кръг приключва на 31 март 2019 г., когато ще бъдат съобщени публично петте романа, избрани от 5-членно жури измежду всички кандидатури, които ще се борят за европейската награда „Димитър Димов“. Във втория етап журито определя носителя на наградата между тези пет номинирани заглавия, а името на победителя ще бъде обявено на официална церемония по време на предстоящото издание на фестивала Варна Лит през 2019 г.

Целта на европейската награда „Димитър Димов“ е да отличи романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България