Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Румънските санитарни власти съобщиха днес за два нови случая на африканска чума по свинете в окръг Яломица (Югоизточна Румъния), предаде Медиафакс.

Вчера бе потвърдено наличие на вируса на африканска чума по свинете в две стопанства в село Джурджени, окръг Яломица. След потвърждаване на диагнозата от Института по диагностика и здраве на животните в Букурещ - Национална референтна лаборатория за диагностика и здраве на животните, ветеринарните служби са се намесили спешно, посочва Националната санитарно-ветеринарна служба.

От там съобщават, че двете стопанства са поставени под официално наблюдение и са наложени ограничителни мерки за движение на хора, животни, продукти и субпродукти, както и на превозни средства. Животните са били умъртвени, а труповете им - изгорени.

Съгласно плана от мерки за предотвратяване разпространението на болестта, превантивно са умъртвени свинете в двете стопанства, а труповете им са изгорени. Взети са лабораторни проби от мъртвите животни и от евтанизираните, посочва Националната санитарно-ветеринарна служба.

Собствениците на умъртвените животни ще бъдат обезщетени.

От Националната санитарно-ветеринарна служба напомнят, че африканската чума по свинете не засяга хората и няма никакъв риск за тях, но вирусът има неблагоприятен ефект в социален план заради икономическите загуби.

В окръг Тулча и други окръзи на Източна Румъния ситуацията с африканската чума по свинете е драматична, съобщи тези дни телевизия Антена 3. Само в една от фермите в Румъния се е наложила евтаназия на 45 000 прасета.

Вирусът на африканската чума идва в Румъния от север и от изток, съответно от границата с Република Молдова и Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа