Нови съоръжения за спорт в „Локомотив“ (СНИМКИ)

Предстои строителство на модерна зала и олимпийски басейн

Където има повече спортни съоръжения, има нужда от по-малко болници. В такова място се превръща районът около стадион „Локомотив“ в София, където поетапно се изгражда модерен спортен комплекс. Най-новата придобивка за състезателите е балон, който покрива два от тенис кортовете. Така те могат да се използват целогодишно от желаещите да тръгнат по стъпките на Григор Димитров, а те не са никак малко.

1

Повече от 1500 спортисти, повечето от които деца и ученици, се занимават активно със спортна дейност на стадиона в столичния квартал „Надежда“. Под ръководството на квалифицирани професионални треньори те участват в заниманията на 16-те клуба, обединени под шапката на най-старото железничарско дружество в Европа. След години на криза и застой, „Локомотив“ днес разполага с една от най-добрите спортни бази, която е и единствената в огромната жилищно-индустриална северозападна част на София. На запустелите земи до стадиона бяха изградени червени кортове за тенис, игрища за волейбол и баскетбол с противоударна гумена настилка и три терена за минифутбол с изкуствена трева. Те разполагат с осветление и платформа за закрепване на балон. В непосредствена близост се намира в отлично състояние голямото тренировъчно футболно игрище с естествена настилка, което преди време бе буренясало.

4

Спортуващите в „Локомотив“ имат на разположение и ремонтирани зали в построения преди повече от 35 години стадион. Помещенията за тренировки са изцяло реновирани - с подменени настилки, изолации, осветление, дограма, съблекални, бани и сауни. „Искаме на спортистите да им е приятно, да идват с удоволствие и да прекарват повече време тук“, казва председателят на Обединения спортен клуб Даме Стойков. Многократният републикански шампион по джудо и самбо, медалист от световни и европейски първенства, пое управлението на закъсалия „Локомотив“ преди пет години с амбицията да възроди спорта. Оттогава трениращите са се увеличили почти десетократно, а спортно-материалната база ударно се обновява и доизгражда.

dsc_0550

За съживяването на железничарското дружество съдействат общинската власт „Надежда“ и спортното министерство, което финансира изграждането на тенис кортовете и игрищата с изкуствена настилка. Със затоплянето на времето облагороденият район привлича все повече посетители. В предстоящата лятна ваканция родителите ще имат повече възможности да запишат децата  си на тренировки.

dsc_0561

„Най-важното за мен е това, че учениците има къде да спортуват и да се занимават с нещо смислено, вместо да обикалят улиците и заведенията“, споделя Даме Стойков. Той е наясно, че малко от тях ще се развият като елитни спортисти, но и за тези единици трябва да бъдат създадени условия. Освен изграждане на големи шампиони, спортът в „Локомотив“ играе и своята социална роля да помага на децата да растат здрави и да ги възпитава на ред, дисциплина и уважение.

Шефът на „Локомотив“ е задействал план за строеж на многофункционална спортна зала с места за 1200 зрители до стадиона върху терен, на който някога е имало хандбални игрища, а сега засипан със строителни отпадъци. Даме Стойков разчита, че новият закон за спорта, които предстои да бъде гласуван, ще даде повече възможности за финансиране и реализиране на публично-частно партньорство в сферата на спорта. Защото съществуващата сега многофункционална зала на стадиона и двете зали за баскетбол и волейбол започват да отесняват, а всички ученически игри и първенства от цяла София се провеждат там. Паралелно с това се работи и върху проект за изграждане на голям плувен басейн с олимпийски размери, какъвто също липсва в тази част на столицата.

Общежитие от контейнери

Спортното училище в „Надежда“ бе възстановено по инициатива на шефа на „Локомотив“ Даме Стойков и в неговите паралелки към днешна дата се обучават 347 деца. Те се занимават с квалифицирани професионални треньори с 8 вида спорт – футбол, лека атлетика, волейбол, баскетбол, джудо, бокс, тенис на маса и художествена гимнастика.

2

45 от децата имат възможност да живеят в новопостроеното общежитие, което е изградено по авангардна технология от транспортни контейнери. Красивата сграда в двора на училището предлага всички удобства на своите обитатели.

130 медала през 2017 г.

Усилената работа с младите спортисти в „Локомотив“ вече дава резултати. През миналата година състезателите на дружеството спечелиха 49 златни, 30 сребърни и 51 бронзови медала от държавните първенства по джудо, самбо, бокс и лека атлетика. Калина Стефанова стана втора на световно първенство по самбо за жени, а Веселин Иванов – трети при младежите. Клубовете по самбо, джудо и бокс са водещи в България.

Голямата гордост на „Локомотив“ е младата и талантлива Радина Томова, която е включена в олимпийското звено по художествена гимнастика. Тя е откритие на световната шампионка Катрин Велкова. Именно „златната“ Катрин създаде клуба по художествена гимнастика и тренира с голям ентусиазъм своите момичета, а в свободното си време тренира тенис на новите кортове.

5

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт