Новоизбраният US президент Доналд Тръмп с оферта към Русия (обзор)

Кремъл съгласен, че НАТО е отживелица

Песков: Ще оценим предложението, но едва след встъпването му в длъжност

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще предложи сваляне на санкциите срещу Русия като част от споразумение за намаляване на ядрените арсенали. Това Тръмп съобщи в интервюто си за британския в. “Таймс” и германския в. “Билд”.

“На Русия са наложени санкции - да видим дали можем да сключим някои добри сделки с Русия”, отговаря новоизбраният US президент на въпрос дали подкрепя въведените от ЕС наказателни мерки срещу Москва заради анексирането на Крим. И допълва, че приоритет в отношенията му с руската държава ще е сдържането на ядрения потенциал и се обявява за “значително” съкращаване на ядрените арсенали.

“В момента Русия сериозно страда от санкциите, но мисля, че могат да се направят неща, от които мнозина да спечелят”, посочва Тръмп, без да дава повече подробности.

Кремъл смята, че казаното от Тръмп може да бъде оценено едва след неговото официално встъпване в длъжност, коментира Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Песков отговори отрицателно на въпрос дали в момента се водят преговори със САЩ за съкращаване на ядрените потенциали. “Русия не е била инициатор на тези санкции и не възнамерява да поставя този въпрос в контактите си с други държави”, каза говорителят на Кремъл.

На въпрос дали Кремъл е съгласен с мнението на Тръмп, че НАТО е отживелица, Песков посочи, че Москва отдавна изтъква това.

Русия не държи чак толкова да се отменят санкциите, че да е готова “да пожертва нещо, особено в областта на сигурността”, коментира пък председателят на комисията за външни работи в горната камара на руския парламент Константин Косачев.

Вицето на Меркел призова

ЕС да покаже самочувствие

Европа трябва да се изправи срещу Доналд Тръмп с повече самочувствие, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел по повод твърденията на новоизбрания US президент, че още държави ще напуснат ЕС.

“Не подценявам казаното от Тръмп, но малко повече самочувствие ще ни бъде от полза”, каза Габриел и даде за пример премерената реакция на Китай, който бил атакуван най-силно от него. Той защити политиката на Ангела Меркел на отворени врати към преселниците, която Тръмп нарече “катастрофална грешка”.

Берлин защити компаниите

Плаши с 35% такси автопроизводители

Новоизбраният US президент Доналд Тръмп заплаши да наложи такси от 35% върху вноса на автомобили на германски производители, ако колите са произведени в Мексико.

“БМВ да забрави идеята си да произвежда коли в Мексико и да ги продава у нас без тази такса”, предупреди той. Но баварската компания обяви, че стои зад плана си за откриване на завод в Мексико през 2019 г. В резултат вчера акциите й се сринаха с 1,5 пункта.

На свой ред германският икономически министър Зигмар Габриел заяви, че вместо да наказва германските компании, САЩ трябва да положат усилия в производството на по-добри коли. И че налагането на наказателни такси за коли на БМВ, “Даймлер” и “Фолксваген”, произведени в Мексико, ще направи US автоиндустрията “по-лоша, по-слаба и по-скъпа”.

ЕС брани споразумението с Иран

Върховният представител за външната политика на Евросъюза Федерика Могерини заяви вчера, че Брюксел ще продължава да стои зад ядрената сделка с Иран, която бе остро разкритикувана от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде АФП. “Споразумението е доказателство, че дипломацията работи. ЕС ще продължи да работи за прилагането на тази изключително важна сделка, най-вече за нашата сигурност”, подчерта топ дипломатът на ЕС. Тя отказа да коментира думите на Тръмп, че това била “една от най-глупавите сделки, които е виждал”.

Италианката допълни още, че историческата договорка с Техеран довела до сериозен тласък в търговските и икономическите връзки с ислямската република.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия