Новородено почина във Франция след прием на продукт с витамин D

Снимка: Архив

Бебе на 10 дни е починало във френската столица Париж, след като получило доза от продукт, използван за засилване на количеството витамин D в организма, пише Би Би Си.

Френският здравен орган заяви, че все още не е установена връзката между смъртта на детето, починало на 21 декември, след като получило кардио-респираторен пристъп и приемането на продукта Uvesterol D, разработен от лаборатория Crinex.

След този случай някои френски експерти призоваха за незабавно спиране на лекарството.

"Всеки ден стотици хиляди деца получават витамин D. В негово отсъствие, децата са застрашени от болести като рахит, които могат да бъдат много сериозни", обясни пред Европа 1 педиатърът Робърт Коен. "Спирането на тези продукти не е решение. Ние трябва да подобрим или да променим начина на прилагане на витамин D. Той продължава да е изключително полезен и важен компонент за развитието на децата."

"Изследвания вече са ход, за да се установи точната причина за смъртта и да се види дали тя би могла да е свързана с Uvesterol D", съобщи в изявление службата, която отговаря за безопасността на лекарствата във Франция.

Министърът на здравеопазването Марисол Турен твърди, че принципно децата не са в опасност заради приема на витамин Д, но  споделя, че има специфични начини относно приложението на продукта, които крият рискове.

Новороденото е починало в дома си на 21 декември, очевидно, след като е дадена доза от веществото през устата именно чрез пластмасова пипета. Мигновено са проличали признаците на задушаване и два часа по-късно бебето е загинало.

Новините за смъртта на бебето не бяха разкрити от френските здравни власти, но преди броени дни се появи информация за случая във техни медии. Органите на здравеопазването твърдят, че още през 2006 година те са предприели мерки с цел намаляване на рисковете от приема на добавката, след като са били разкрити негативни последствия от нея.

Въпреки това до този момент смъртни случаи не са били регистрирани, а продуктът се предлага на пазара още от 1990 година.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят