Ново село на протест срещу проект за изграждане на птицеферма

Жителите на с. Ново село – Старозагорско, се готвят да протестират в знак на несъгласие с ново бизнес начинание. Техен представител в момента се намира в столицата и вече е внесъл подписка с протест срещу изграждането на голяма птицеферма за 36 000 кокошки – носачки. Това най-вероятно ще бъде проект, финансиран с европейски средства.

Министерството на околната среда, Министерството на регионалното развитие, националният омбудсман, Дирекцията за строителен надзор и кметът на Общината са адресати на недоволството, съобщава БНР.

Местните жители са притеснени най-вече от това, че не е имало обществено обсъждане. Според тях, след като е оставен в една от стаите в Община Стара Загора и никой не е проявил интерес към него, е било заявено, че към проекта няма обществен интерес, а директорката на Регионалната инспекция по околна среда и води е преценила в свое становище от 4 страници, че няма нужда от доклад за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

"Много причини има за нашия протест. Аз ще кажа само 2 или 3 от тях, които смятам за най-важни. Първата причина е тази, че няма необходимите пътища към обекта, който ще се строи. Другата причина е, че птицефермата ще се окаже на около 150-200 метра от къщите на селото в долния край, а вилната зона пък ще бъде съвсем близко. Засягат се интересите на собственици на земи", разказа жена от селото пред националното радио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България