Нов апарат разпознава самоубийците

Самотни и трудово незаети хора посягат най-често на живота си

15 самоубийства и 41 опита регистрирани само в Пазарджишко за първите 7 месеца

Български специалисти ще бъдат обучени за пръв път да работят с нова система за регистриране на склонността към самоубийство при пациенти с депресия. Това съобщиха от Националния център за обществено здраве и анализи по повод световния ден за борба със суицидните опити, който беше отбелязан на 10 септември. Става въпрос за специален апарат, предназначен за психично-здравни работници - EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity). В рамките на 15 мин. той измерва физиологичните реакции, възникващи вследствие на звукови сигнали с определена сила, честота и продължителност, които пациентът чува в слушалките. Така апаратът отчита електро-дермалната ориентировъчна реактивност на пациента.

У нас само в Пазарджишка област за първите седем месеца на годината са регистрирани 56 опита за самоубийство, от които с фатален изход са приключили 15, а при останалите нереализирани 41 случая, три са завършили с телесни увреди.

Мъжете остават по-рискова група при реализираните суициди за разлика от жените, където се наблюдава по-висок процент на нереализираните суицидни опити, показват данните на РЗИ-Пазарджик за периода 1 януари – 31 юли 2017 г. От самоубийците (суицидантите) 69,6% са с първи опит, 10,7% вече имат един, 7,1% са с по два суицидни опита, а 8,9% - с повече от два опита.

Конфликтните ситуации между съпрузи/партньори са най-честият повод за суицидни действия. Други са конфликт между родители и деца, раздяла или загуба на любим човек, несподелена любов. Самотни и трудово незаети хора посягат най-често на себе си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве