Нов в „Левски“ помага в разузнаването на "Вадуц"

Походът на „Левски“ в Европа започва от Лихтенщайн. Лично собственикът на клуба Спас Русев обяви преди дни, че голямата цел пред тима е участие в груповата фаза на турнира. А за да стане това, „сините“ трябва да елиминират на старта „Вадуц“, за да продължат напред. Първият мач е на скромния 5-хиляден стадион в едноименния град на 12 юли, а реваншът е седмица по-късно на „Георги Аспарухов“.

Съперникът на 26-кратните шампиони има интересна история. Клубът е от Лихтенщайн, но играе в втора дивизия на Швейцария, тъй като държавата-джудже няма вътрешно първенство. Но пък има купа на страната, която „червените“ печелят редовно. Именно по този начин 86-годишният клуб си гарантира и участие в евротурнирите. А там „Вадуц“ има солиден стаж и може да се похвали с елеминирането на общо 11 тима през годините. Най-сериозният успех идва само преди 3 години. Тогава „Вадуц“ стига до третия предварителен кръг в Лига Европа, отстранявайки по пътя „Ла Фиорита“ от Сан Марино, както и естонския „Номе“. Но в сблъсъците с швейцарския „Тюн“ отпада без загуба – 2:2 у дома и 0:0 на реванша.

1801tifec

Сега на „Герена“ ще разчитат на новото попълнение Давиде Мариани в разузнаването на съперника. Халфът дойде това лято в „Левски“ с трансфер именно от Швейцария. В алпийската страна полузащитникът се е изправял на няколко пъти срещу „Вадуц“, въпреки че понастоящем съперникът на „сините“ играе във втория ешелон. През сезон 2016/17 Мариани дори вкарва едно от попаденията за „Лугано“ при успеха с 2:1 в среща от елита. Той взима участие и при тежката загуба от същия противник с 1:5 в друг двубой за първенство, но и тогава успява да се разпише.

Преди да облече екипа на „Лугано“, швейцарецът е играл срещу „Вадуц“ и с отбора на „Шафхаузен“, друг местен тим.

А ако успее да отстрани първия си съперник в Европа, „Левски“ може да се изправи срещу „Жалгирис“. „Сините“ извадиха късмет при втората част от жребия в Нион, когато бяха теглени съперниците за следващата фаза. Столичният гранд се размина с далеч по-сериозни отбори.

Литовският тим също трябва да мине през ситото на първия кръг, където ще се изправи срещу победителя от малтийския „Биркиркара“ и „КИ Клаксвик“ (Фарьорските острови).

Евентуалният първи мач на „Левски“ с „Жалгирис“ ще е на 26 юли в Литва, а реваншът седмица по-късно в София.

Потенциалният съперник на „сините“ е добре познат у нас. Преди година „жълтите“ играха с „Лудогорец“ в Шампионската лига. Първият мач „Жалгирис“ дори измъкна успех с 2:1 у дома, но на реванша в Разград падна тежко с 1:4.

През лятото в клуба премина Венелин Филипов, играл за последно в „Етър“ (Велико Търново).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ