Нов директор, учители и камери в детска градина "Брезичка" от понеделник

Нов директор, нови учители и видеонаблюдение ще има от понеделник в детската градина "Брезичка" в Бургас. Мерките се въвеждат след , който показа насилие на учителки над деца.

Директорът на детската градина "Брезичка" Събка Недева ще бъде освободена от поста си от понеделник и ще се пенсионира. Две от учителките във видеото вече са подали оставка. Третата е излязла в отпуск, но също ще бъде освободена от понеделник. Това каза след извънредна родителска среща заместник-кметът по образование на Община Бургас Йорданка Ананиева, предаде БНР.

От понеделник нови учители ще поемат групата "Мики Маус", а учебното заведение ще има нов директор, поясни Ананиева.

"Ще подберем колега, който е с достатъчно опит и достатъчно отношение към децата, за да може да поеме детската градина. Тъй като в същата детска градина, освен при децата, и при родителите има натрупана тревожност, и ние трябва да направим всичко, за да успокоим положението в цялата детска градина. Групата ще бъде поета, една от колежките работи в същата детска градина. Видях от реакцията, емоционалната, на родителите, че те я приемат. В смисъл, че одобряват избора. Другата колежка също в момента е в отпуск. Ще й бъде прекратена отпуската, за да може да се върне и да поеме втора смяна", обясни зам.-кметът на Бургас.

Предстои психолози от Агенцията за закрила на детето да започнат работа с децата, които са били малтретирани, поясни Йорданка Ананиева. Очаква се да бъде монтирано и видеонаблюдение в детската градина.

Родители на деца в "Брезичка" изразиха задоволство от приетите мерки и допълниха, че очакват действията да не свършат дотук. Пред БНТ бащата на едно от пострадалите деца казва, че не е споделял с никого досега, защото не е искал да повярва на детето си, когато му е разказвало, че е скубано и удряно от учителките си в групата.

"Аз видях разказа на моето дете филмиран. Тя го сподели същото това нещо същата вечер, като я видях на клипа знам и от кой ден е това. Тя вечерта се върна и каза: "Тате, госпожата ме оскуба. - Защо, питам аз? - Ами, защото играехме хоро и тя ми каза да се завъртя надясно и аз се завъртях. Тя ме оскуба. Завъртях се на другата страна, тя ме плясна. Това ли е начинът да се учи как се играе хоро на четиригодишно дете?", попита възмутеният родител.

"Честно да Ви кажа, нямам обяснение за случилото се. И записът е направен в ден, в който бях в отпуск. Не се оправдавам в никакъв случай. Разбрах, че имала някакви проблеми, и то от медиите. Виждате, че с един шестминутен запис се руши 37-годишен труд, и то черен труд", коментира отстранената директорка Събка Недева.

"Аз и на г-жа Недева казах, и на вас казвам - ръководителят за това е ръководител, за да знае какво се случва в неговата детска градина. Това не се е случвало един или два пъти, разберете", каза в отговор Йорданка Ананиева - зам.-кмет образование на Бургас.

Мария Гюзелева, предоставила кадрите за излъчване в интернет, каза, че въпреки че преди време директорката е решила проблем с друга учителка с лошо отношение към децата, не вярва, че тя ще се справи сега: "Разбирате ли, просто не мога да повярвам, че тя не е чувала това, което се случва. Това е моето обвинение, морално обвинение към нея, че не го е видяла".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България