Нов метод на лечение на миома и аденом демострира румънски професор в Търново

Нов метод на лечение демонстрира днес в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново най-известният румънски рентгенолог проф. д-р Рарес Никифор. Съвместно с колегите си инвазивни кардиолози той ще извърши емболизация на четирима пациенти от двата пола, диагностицирани с миома на матката и аденом на простата. Интервенциите са напълно безплатни за пациентите.

Емболизацията е инвазивна интервенция приложим по света от 2000 г. насам. У нас тя се работи от година – година и половина. При нея пациентът се слага на ангиографската маса, в стерилна среда и с местна упойка, със специален катетър през кръвоносната система, се достига до артерията която храни доброкачественото образование, за да бъде запушена и да спре кръвоснабдяването му. След това образованието само се „стопява”. Така се запазват органите на пациента, които при класическите интервенции – посредством хирургическа операция се отстраняват.

По време на процедурата пациентите не чувстват болка, защото предварително за тях се е погрижил лекар анестезиолог.

При емболизация на матката средната продължителност на процедурата е 30 минути, а при аденом на простата 60 минути. Пациентите се възстановяват в рамките на 48 часа.

В интервенциите участва д-р Валентин Кръстев, който е инвазивен кардиолог . Работата им проследят и д-р Акиф Шабан , както и д-р Христо Матеев и д-р Александър Александров .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони