Нов механизъм за минималната заплата

Бизнес и синдикати обсъждат размера на МРЗ днес

Минималната работна заплата (МРЗ) ще бъде увеличена от 420 на 460 лева от 1 януари 2017 г., но догодина предстоят законодателни промени за начина на формирането на размера й. Това стана ясно от думите на социалния министър Зорница Русинова, която обяви, че предстои ратифициране на важната конвенция 131 на Международната организация на труда (МОТ), чрез която трябва да се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на МРЗ. В нея начинът на договаряне се базира на икономически инструменти като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт (БВП) и други.

Припомняме, че три работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК), чакат на среща днес по темата синдикатите от КНСБ и КТ “Подкрепа”. В поканата си до профсъюзите в края на миналата седмица бизнесът обяви, че заложеният ръст на МРЗ до 460 лева, което е увеличение от 9,5%, не се базира на обективни индикатори, а те като социални партньори не са участвали в договарянето на заложените параметри. Според един от доводите на работодателите през последните 16 години МРЗ се е повишила 7 пъти за разлика от производителността на труда и БВП. Експерти от трите организации предупреждават, че изпреварващият ръст на МРЗ може да доведе до съкращение на персонал. От АИКБ настояват минималната заплата да се договаря по икономически дейности, а не да е една и съща в национален мащаб.

Минималното възнаграждение ще стане 460 лева от 1 януари 2017 г. и идеята няма да бъде преразглеждана в посока надолу, заяви вчера министър Зорница Русинова пред БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика