Нов паркинг за 100 возила изграждат под Царевец в Търново

Нов обществен паркинг с 80 места за автомобили и около 10-15 места за автобуси изграждат под крепостта Царевец във Велико Търново. Зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, заедно с изпълнителите на дейностите в понеделник направиха първа копка по проекта „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“.

Паркингът ще е разположен на ул. „Крайбрежна“ и според проф.Камарашев изключително ще помогне за решаването на един от основните проблеми в старопрестолния град – намирането на паркоместа. Той припомни, че това създава затруднения както на жителите на Велико Търново, така и на гостите и туристите, които посещават старата столица.

„Надявам се в близките два-три месеца, съоръжението да бъде завършено и въведено в експлоатация, така, че гостите в разгара на туристическия сезон, да могат да го ползват“, коментира проф.Камарашев.

Предстои ремонт и на подвеждащата инфраструктура към крепостта, която също ще бъде изцяло обновена.

Общата стойност на проектът, който се реализира е 11 010 062.50 лв. От тях съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 9 358 553.12 лв. а съфинансирането от националния бюджет – 1 651 509.38 лв. Целта му е подобряването на привлекателността на Велико Търново като градски и туристически център. Обектите, които ще бъдат реконстуирани, са разделени на шест подобекта, които се намират в старата част на града , както и в квартал „Чолаковци“ и на пътеката, която свързва жилищните комплекси “Чолаковци“ и „Бузлуджа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България