Нов план на Борисовата градина предвижда възстановяване на стадион „Юнак“

Софиянци ще могат да гледат града си от панорамна площадка Телевизионната кула

Езерото „Ариана“ ще може да продължи да е ледена пързалка

В нов проект на Подробния устройствен план за Борисовата градина се предвижда стадион „Юнак“ да се ремонтира, и да се възстанови оригиналния му облик. Столичани вече могат да се запознаят с ПУП-а на Борисовата градина. Той бе предоставен от направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община на три районни администрации, на чиято територия е разположен паркът - "Средец", "Лозенец" и "Изгрев" и по него се очаква да започне обществено обсъждане. С разработването на плана ще се избегне застрояването на парка, а той ще се върне към автентичния си вид с минимални намеси по вече съществуващите сгради и съоръжения.

За ново строителство в очертанията на Националния стадион и стадион "Българска армия" се допуска само модернизация чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки.

Планът предвижда софиянци да могат да гледат града си и парка от високо изгледна площадка в сградата на телевизионната кула.

Преместваемите обекти около езерото „Ариана“ трябва да бъдат премахнати, а бирарията възстановена в автентичния й вид. Самото езеро може да продължи да действа като ледена пързалка през зимата.

Частната собственост на затворената къпалня „Мария Луиза“ не следва да възпрепятства отварянето й, пише в ПУП-а. Предвижа се определяне на къпалнята като обект със самостоятелна висока културна значимост, за който е необходимо да се определи самостоятелна превантивна устройствена защита в рамките на охранителната зона на резервата.

Ново застрояване се предвижда единствено в зоната между Розариума и ул. „Драган Цанков”. Предвидената сграда е висока максимално 10 м. и е предназначена за музей „Зелената памет на София”, в която може да се да се помещава и парковата администрация.

Предоставена е възможност за връщане на оригиналното му място на т.нар. Горски дом (дърворезбована архитектурна композиция) към ул. „Незабравка”. Предвижда се възстановяване на „Трите Дансинга“, както и изграждане на подлез към пешеходния тротоар пред сградата на Строителния техникум.

По отношение на настилките е предвидено спазване на оригиналната концепция, според която алеите се настилат с щуп. За резерватната част и охранителната й зона до бул. Яворов се допуска вместо щуп да се използва трайна настилка с подобна визия, а за лесопарковите участъци – водопропусклива настилка.

На мястото на конната база и игрищата на "Спортна София" се планира формирането на паркова композиция. Двата обекта ще се преместят на други места в парка. В зоната на автокъща "Капитолия" се предвижда изграждането на подземен паркинг. Допуска се реконструкция сграда срещу подхода към ресторант „Ловен дом” за нуждите на база за конна езда без промяна на параметрите. За център за спорт и култура „Пионер” се предвижда изграждането на изцяло нов комплекс, който ще поеме и част от спортните съоръжения на Спортна София.

Ще бъде реконструирано т.нар. „Климатично училище“. За Лятната читалня се предвижда възстановяване по автентични данни на павилиона за книги.

Планира се запазване на участъка от жп линията, който да бъде използван за атракцион.

В цялата „Борисова градина“ няма да се допуска разполагане на никакви рекламни елементи, както самостоятелно, така и по сгради, съоръжения с постоянен и временен характер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България