Нов проект предвижда еднопосочно движение по „Дондуков” и „Цар Освободител”

Днес ще бъде представен проект за нова организация на движението в центъра на София, информира БТВ. Според него движението по ключови столични булеварди като „Дондуков” и „Цар Освободител” ще стане еднопосочно.

Идеята е обсъждана вчера в транспортната комисия към Столичния общински съвет и за нея съобщи общинският съветник Симеон Славчев на профила си във фейсбук:

"Вчера по време на заседание на постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичен общински съвет беше разгледан вариант за промяна на движението в центъра на София.

Идеята е бул. Дондуков да стане еднопосочен в посока Министерски съвет и Президентсвото, както и бул. Цар Освободител да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет.

Лично аз одобрявам предложението първо, защото това ще облекчи значително трафика в центъра на София и второ, защото по бул. Дондуков ще се обособи самостоятелна двупосочна велоалея, както и трамвайно трасе. По този начин всички участници в движението пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобили ще се предвижват безконфликтно.

Държа да подчертая, че това предложение тепърва предстои да се обсъжда и разглежда в комисиите на Столичния общински съвет и с гражданите и на тази база ще се вземе крайното решение.

Убеден съм, че това предложение ще срещне разбиране и одобрение сред колегите общински съветници и всички столичани.

Това е крачка към превръщането на София в истинска европейска столица, с облекчен трафик в центъра, удобен и бърз градски транспорт, обособени и безопасни велоалеи и удобни и комфортни тротоари."

Според проекта бул. „Дондуков” трябва да стане еднопосочен в посока Министерски съвет, а бул. „Цар Освободител” – еднопосочен в посока на Софийския университет.

Целта е да се облекчи трафикът, а приемането на подобна промяна ще стане след обществено обсъждане с гражданите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България