Нов софтуер в КАТ заличава автоматично регистрациите на непрехвърлени автомобили

Снимка: Владимир Савов

МВР въведе нов софтуер, който автоматично заличава регистрацията на лек автомобил, който не е бил прехвърлен до 2 месеца след продажбата на името на новия си собственик. Глобата, която ще се налага на закупилия колата е 200 лева, информира БНР.

Още в края на миналата година влезе в сила изменение на закона за движение по пътищата, което предвижда служебното прекратяване на регистрацията, ако новият собственик на колата не я прехвърли на свое име. Заради подобни пропуски в закона наши сънародници, продали колите, си бяха обвинени в Гърция в подпомагане на трафик на мигранти, след като купувачите не прехвърлиха собствеността по документи и използваха лекия автомобил за престъпление в южната ни съседка.

От 12 юни тази година в" Пътна полиция" заработи и новата електронна система, която следи регистрацията на автомобилите. Освен това от март месец е изградена и връзка между МВР и нотариалната камара, която да следи за промяна на собствеността на превозните средства у нас. От МВР напомнят още, че управлението на автомобил, който не е регистриран, е престъпление по силата на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България