Нов тест по български език и литература за седмокласниците от догодина

Снимка: МОН; Архив

Догодина седмокласниците ще се явят на нов тест по български език и литература, който ще включва материала по български от 5, 6 и 7 клас, но материала по литература само от 7 клас, информира БНТ. Първоначално просветното министерство обяви, че заради новия закон започва да разработва нов тест за изпита след седми клас догодина, който ще измерва всичко научено в прогимназията. След реакцията на родители обаче настъпиха промени.

След като стана ясно намерението на просветното министерство, родители на сегашните шестокласници реагираха, че не са били уведомени за промените още докато децата им са били в 5 клас. Те предложиха промяната да влезе чак за петокласниците догодина.

"Произведенията, през призмата на които ще се пречупват знанията на учениците по литература, ще бъдат единствено и само от 7. клас, обясни Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

"Това е едно справедливо решение, тъй като всички предшестващи випуски са се явявали на НВО само върху материала за 7. клас и не бива този новия випуск, който и без друго минава за първи път по новото учебно съдържание по български и по литература, да бъде един "жертвен" випуск", коментира Мариана Маринова, учител по български език и литература в 125-то СУ.

Като дългогодишен учител Мариана Маринова смята, че знанията си по литература учениците ще могат да покажат и на новите матури в 10 клас, и на матурите в 12. клас. Не така стоят нещата за знанията по български език. Тук ще бъде включен материалът от цялата прогимназия - 5., 6. и 7. клас, дори и повече.

"Когато става въпрос за компонент "български език" и когато говорим за грамотност дори сме склонни да разширяваме да казваме, че от 1. клас, защото грамотността не се постига само в 5, 6 или само 7. клас. Всъщност това е консенсусното мнение в многото обсъждания, които ние проведохме", посочи зам.-министър Таня Михайлова.

Министерството предлагаше още - в новия тест досегашният преразказ с дидактическа задача да се редува през годините със сбит преразказ. Освен това да влезе "характеристика на герой от изучаван текст", което да се редува с "коментар на откъс от текст", както е сега. Какво обаче точно ще включва новият тест, от министерството обещават да стане ясно до началото на новата учебна година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование