Нов Централен административен съд замества ВАС за дела на първа инстанция

Снимка: Архив

Създаване на нов Централен административен съд, който да замени ВАС за делата на първа инстанция, предлагат с промени в Административнопроцесуалния кодекс председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от "Обединени патриоти".

В законопроектът, който е внесен в НС днес, се предвижда във ВАС да останат оспорванията срещу подзаконовите нормативни актове на МС и министрите. А оспорванията на останалите подзаконовите нормативни актове, освен тези на общинските съвети, да са подсъдни на новия съд.

ВАС се оказа претоварен с разглеждане на първоинстанционни дела по оспорване на актове на множество регулатори (КЗК, КРС, КФН, ДКЕВР), изтъкват в мотивите си вносителите.

Постъпленията на дела в новосъздадения Централен административен съд ще изисква кадрова обезпеченост чрез откриване на нови щатни бройки за съдии, назначаване на съдебни служители и обезпеченост на сградния фонд, което ще изисква увеличаване на бюджета на съдебната власт, посочват депутатите от ГЕРБ и ОП.

Идеята за създаване на Централен административен съд се обсъжда от пет години и беше сред приоритетите на предишния председател на ВАС Георги Колев и на заместника му Боян Магдалинчев, който го наследи на поста.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право