Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

За студентския празник пускат в експлоатация кабинковата въжена линия “Ястребец” в Боровец. ЙОАНА КРЪСТЕВА

По повод 120 години от основаването на най-стария български планински курорт Боровец, Община Самоков заедно с Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на урбанистите обявиха Международен архитектурен конкурс за територията „Златния триъгълник“ в курорта, информира БНР.

Територията е разположена в най-оживената и атрактивна част на курорта в непосредствена близост до финала на ски пистите и началните станции на кабинковия и седалковия лифт.

Главният архитект на Община Самоков арх. Надежда Клинчева обясни пред БНР, че победителите ще бъдат обявени на 28 януари на специална пресконференция.

"През ноември миналата година, Община Самоков обяви обществена поръчка за провеждане на архитектурно-градоустройствен конкурс за нов център на Боровец. С това тя даде безспорен знак, че има воля да промени и да даде една нова визия на сърцето на Боровец, което ще развие курорта като иновативен, устойчив и привлекателен европейски лидер за целогодишен семеен и планински туризъм и спорт. Абсолютно необходима е промяна на това пространство с подходящо оформени сгради и най-вече със съвременни функции. Получените проекти са 40 от 17 държави, като 25 са на чуждестранни участници от всички точки на света.", каза арх. Клинчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България