Нов шпионски скандал САЩ-Русия набира сила

Вашингтон получи консулски достъп до задържан в Москва американец

Семейството на Пол Уилан настоява на невинността му

Русия предостави вчера консулски достъп до американския гражданин Пол Уилан, който бе задържан преди седмица в Москва за шпионаж, предаде ТАСС. Това стана малко след призив на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо за още информация за обвиненията, по които е арестуван Пол Уилан (48 г.).

Руските власти заявяват, че той е заловен при провеждане на „шпионска акция” и срещу него е заведено дело, предвиждащо наказание лишаване от свобода за срок от 10 до 15 години.

Уилан е бивш морски пехотинец и настоящ директор на корпоративната сигурност на базирания в Мичиган доставчик на автомобилни части „Борг Уорнър“. Семейството му отрича той да е шпионин, а неговият брат близнак Дейвид Уилан заяви пред Би Би Си, че Пол е пристигнал в Русия на 22 декември за сватба на бивш колега от армията с рускиня. Трябвало да се върне на 6 януари, като планирал да посети и Санкт Петербург. „Пол посещава Русия по работа и за удоволствие от 2007 г.“, каза още брат му и подчерта, че невинността на арестувания е извън всякакво съмнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия