Ножицата бедни - богати се разтваря все повече

5,5 млн. българи с доход под нужния за нормален живот

5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормален живот. Това показват данните към юни от проучването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

По друг критерий на проучването 32 на сто от населението на България живее в тежки материални лишения. В тази категория попадат хора, които не могат да си плащат сметките, да поддържат дома си топъл, да се хранят редовно, да посрещат неочаквани разходи и да си позволят почивка извън дома.

Изследването показва, че 10 на сто от живеещите в тежки материални лишения не могат да си плащат сметките навреме, а почти половината от тях нямат възможност да се отопляват през зимата.

0203.indd

Всеки един от родителите в четиричленно семейство - с две деца трябва да получава на месец заплата не по-ниска от 1143 лева, за да осигури нужните средства за издръжка. Данните на Националния статистически институт обаче показват, че за първите три месеца на тази година 78 на сто от българите имат доход под тази сума, подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров. 21,7 на сто от домакинствата имат доход над нужния за издръжката на живота, а това са 1,5 милиона българи.

Общо за едно четиричленно семейство са нужни 2287 лева на месец или 572 лева на член от домакинството, за да живее нормално, изчисляват синдикатите. Като спрямо юни миналата година животът е поскъпнал с 2,7 на сто.

Това се дължи основно на повишаване на разходите за храна и битови сметки. Според наблюдението на КНСБ цените на хранителните продукти са нараснали с 4,2 на сто спрямо юни миналата година. Заради поскъпването на тока, парното и водата от 1 април, разходите за поддръжка и сметки за дома са се увеличили с 4 на сто.

В същото време ръстът на доходите не може да компенсира нарастването на разходите, а неравенството между богати и бедни българи се задълбочава, показва изследването. Съотношението между размера на дохода от работна заплата на 20-те процента най-бедни и 20% най-богати, нараства до 9,6 пъти през 2016 г. Същото съотношение през 2008 г. е било 7,4 пъти. Това значи само едно: „произведеното в България не се заплаща справедливо”, посочи Димитров.

За първа година средната заплата в частния сектор расте с по-голям темп от тази в обществения. През първите три месеца на 2017 г. размерът й в частния сектор достига 1006 лева, с ръст от 9,7 на сто, но ако се изключи София от тази статистика, размерът на средната работна заплата спада до 827 лева.

Ускореното сближаване на работните заплати в двата сектора, се дължи на силната конкуренция, на която бе поставен частният сектор в България от европейския трудов пазар, коментират експертите от ИССИ.

16,6 на сто са ниско платените работници у нас, които получават 67% от средната за страната заплата - 674 лв. или това са около 365 хил. българи.

Най-много по отношение на ръста на заплатите изостават областите Видин, Ловеч, Монтана, Добрич, Хасково, Кърджали.

Виолета Иванова, Институт за социални и синдикални изследвания:

Бедността у нас се запазва на високи нива

Изследването ни показва висок относителен дял на бедните лица в България, от което следва, че въпреки постигнатите положителни промени в икономиката на страната, бедността у нас се запазва на високи нива. Това коментира пред „Труд” Виолета Иванова от ИССИ.

Последните резултати сочат още, че има задържане на темпа на нарастване на издръжката на живот спрямо предходното тримесечие. Това не ни изненадва, защото обикновено през второто тримесечие на годината се наблюдава спад на цените, особено при храните, допълни тя.

406 евро на месец

Взимаме 4 пъти по-малко

от европейците

България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, казва проф. Иван Ангелов от БАН.

Средната работна заплата в България е близо четири пъти по-ниска от тази за ЕС. В същото време доходите ни са два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата производителност на труда, твърдят от Института за икономически изследвания при БАН

България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни.

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лева", допълни проф. Иван Ангелов от БАН.

След среща при премиера Бойко Борисов

Клас „прослужено

време“ остава

Темата за премахване на клас „прослужено време“ не е на дневен ред, се разбраха премиерът Бойко Борисов и президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща в Министерски съвет. На нея присъстваха и вицепремиерът Валери Симеонов и финансовият министър Владислав Горанов.

Клас "прослужено време” няма да се премахне, стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите. Идеята за премахването й дойде от вицепремиера Валери Симеонов след дискусия с работодателските организации. Вчера Симеонов се извини публично за изразеното лично мнение. “Без някой да го е искал от мен, лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха думите ми... Съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря“, каза вицепремиерът.

Според синдикатите на срещата е станало ясно, че въпросът за клас „прослужено време“ не е темата на България и тя е била свалена от дневния ред на обществото.

“Темата са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието и здравеопазването“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му класът „прослужено време“ в стария му вид го няма от 2007 година и е бил заменен с добавката за професионален опит и стаж, която по думите му е “доста по-различна“.

Лидерът на „Подкрепа“ Димитър Манолов допълни, че синдикатите очакват приоритетите на кабинета за следващите 4 години и ясна визия за увеличение на доходите на българите.

За една част от тях, за учителите чухме, за останалите - не сме. Естествено да чуем и какво ще прави кабинетът по-нататък, така че да стимулира частния сектор и увеличението на доходите и пенсиите, както и сериозна ревизия на социалното подпомагане, каза Манолов.

Ако тези ключови въпроси бъдат добре адресирани и сложени на масата, лятото сигурно ще бъде по-мирно, а ако не бъдат - есента сигурно ще бъде по-гореща, заключи Манолов.

Васил Велев, председател на Асоциация

на индустриалния капитал пред „Труд“:

Мярката дискриминира младите хора

Клас „прослужено време” насърчава мързела, а не трудолюбието, коментира пред „Труд” решението председателят на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев. Той нарушава принципа равен труд – равно заплащане, допълни Велев. По думите му така се дискриминират младите хора и затова те напускат. Въпросът е кой накрая ще остане да работи в България и кой ще плаща пенсиите, попита риторично председателят на АИКБ. Според него класовете са и административна тежест за фирмите, защото утежнява счетоводството.

Отпадането на клас „прослужено време” няма да доведе до замразяване на заплатите, защото той е едва 0,6%, което е нищожно по-малко от ръста на минималната заплата у нас, който е между 5 и 10% годишно, посочи Велев. В същото време тази мярка изкривява пазара на труда у нас, особено в бюджетните дейности.

Ние искахме отдавна среща с министър председателя Бойко Борисов, но след изборите той не се е срещал с нас. Имаме уверение за такава през следващата седмица. До тук премиерът получава само аргументите на едната страна и не може обективно да отсъди, коментира председателят на асоциацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари