НОКА препоръчва да се търси синия печат на българското агнешко месо

Снимка: Архив

Да се търси и купува агнешко месо с гарантиран български произход около Великден препоръчва Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Агнешкото с произход България задължително трябва да е маркирано със син печат, а вносното – с червен. Червена маркировка трябва да има и на закланите в български кланици вносни агнета.

Маркировката трябва да бъде поставена на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат. При покупка на по-дребни разфасовки в магазините задължително трябва да се обозначава и страната на произход.

Според новите изисквания на всеки магазинен щанд, където се предлага агнешко трябва да има и табела с три обозначения: страна на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителите .да имат възможност за информиран избор, уточни председателят на НОКА Симеон Караколев.

Поставянето на табели е инициатива на браншовата организация, утвърдена от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ от този месец. По-добрата информираност на потребителите ще стимулира продажбите на българско месо, ще ограничи срива в цените и ще помогне при справянето със сивата икономика, категорични са от асоциацията.

В специално отворено писмо производителите призовават търговските вериги да продават българско месо за предстоящите празници.

„Имаме информация, че недобросъвестни търговци ще се опитат да продават агнешко от Македония като българско. Затова съветваме за Великден при възможност да се купува месо от най-близката ферма“, препоръчват от НОКА.

Цената на агнешкото няма да е по-различна от миналогодишната. В момента във ферма агнетата се продават средно на по 6 лева за килограм живо тегло, а от кланиците килограм месо излиза между 11 и 13 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България