Номинираната за посланик на САЩ у нас: България се бори с корупцията, но има още работа за вършене

Снимка: Twitter

Обвързаност, сътрудничество и борба с корупцията са трите приоритета на номинираната за поста на посланик на САЩ в България Херо Мустафа. Тя ги изложи по време на изслушването си в Комисията за международни отношения към Сената във Вашингтон.

Мустафа, която е от кюрдски произход и е дългогодишен дипломат от кариерата, отбелязва, че основен ангажимент на поста за нея била сигурността на американските граждани – били те туристи или постоянно живеещи у нас.

„Един от начините, по които България може да стане по-привлекателна за американския бизнес е чрез по-голяма прозрачност и по-добри механизми за управление и контрол на компаниите”, казва Мустафа пред сенаторите, като подчертава, че ще се бори за това американските фирми да работят при равни условия на нашия пазар.

Тя не пропусна да коментира и енергийната тема. „България внася повечето от енергията си от Русия, включително почти всичкото си ядрено гориво и природен газ, което повдига множество въпроси от естеството на икономиката, енергийната сигурност и сигурността на НАТО. Ако бъда избрана, ще подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки и да укрепва енергийното сътрудничество в региона и специално интерконектора с Гърция”, заяви пред Сената Мустафа.

Кандидатката за поста на посланик на САЩ в България е категорична, че ще работи с България за борба с корупцията и налагане на върховенството на закона. „България демонстрира ангажираност към реформата и е направила определени стъпки, за да изгради по-отворено, приемащо и проспериращо общество. Въпреки това, обаче, има още работа за вършене”, подчертава дипломатът. Посочва и къде, като изразява готовност да работи за гражданското общество, медийната свобода и независима съдебна система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България