Носим до 4 стека цигари на почивка в Гърция

Разрешават да внесем и 10 литра алкохол

Забранено е да прекарваме туби с бензин

До 800 цигари или 4 стека може да внесете, ако отивате на почивка в Гърция. Това предвижда директива на Европейския съюз за минималните количества акцизни стоки, които могат да се пренасят от една страна-членка на ЕС в друга. Разрешени са още до 200 къса пури, 400 къса пурети и 1 кг. тютюн за пушене.

При алкохола допустимите количества са до 10 литра за напитки с висок градус, 20 литра непенливо вино и 90 литра вино, от които не повече от 60 литра пенливо, както и 110 л бира. Тези правила не важат за пътници на възраст под 17 г., на които изобщо не е разрешено да носят алкохол или тютюневи изделия.

Ако пренасяте под тези количества не е нужно да доказвате на границата, че са за лична употреба. Ако обаче носите повече, митничарите може да поискат от вас фактура или разписка, че сте ги купили и дори да ви арестуват, предупреждават от Агенция “Митници”. От там уточниха, че ако при преминаване на границата имате повече от един вид тютюнево изделие или алкохолна напитка, лимитите ще бъдат променени, тъй като те важат само за един вид.

Внимавайте и дали внасяте легален алкохол и цигари – тоест те трябва да бъдат задължително с бандерол. Ако става дума за пренасяне на домашен алкохол, то той трябва да е придружен с необходимите документи от съответния казан за варене на ракия.

Нямаме право да пренасяме туби с гориво, уточняват от Агенция “Митници”. Позволява се пренос на други акцизни стоки, като парфюми например, на стойност максимум 300 евро на пътник в самолет или 430 евро за пътници по суша и море.

Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница от 150 евро за пътници под 15 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България