Носителката на „Златна игла“ дизайнерът Радослава Лазарова пред „Труд“: Българката вече рядко прави модни гафове

Моя рокля е била представена на червения килим в Кан

Разговаряме с модния дизайнер Радослава Лазарова в разгара на сватбения сезон. Пред „Труд“ тя разказа подробности за предстоящата й колекция сватбени рокли, защо най-често хората избират да се бракосъчетаят в този период на годината и какъв тип тържества са най-популярни в момента. Лазарова коментира и стила на българските дами, както и този на политиците у нас.

- Ради, разкажи ни за новата ти колекция сватбени рокли. Какво те вдъхнови за създаването й?

- За моята колекция Reflections („Отражения“, бел. а.) се вдъхнових от красивото сияние на залеза, от отблясъците на скъпоценните камъни и от различните материи. Нямаше конкретна случка, която да ме е накарала да започна работа по нея. Аз обичам да пътувам и да се наслаждавам на природата. Наблюдавам различните форми, които отблясъците правят. Колекция предстои да излезе в продажба в края на тази година в малки количества и през 2020 г. Сега започва нейното представяне на събития, ревюта, в бутици и т.н. Колекцията е интересна с това, че е по-олекотена с акцент към това да е удобна. Можем да я определим като „лятна“. Има доста ефирни материи, интересни цветове, нежни като пудра, нюанси на пепел от рози и телесните варианти. Това прави дантелената декорация доста по-отличителна. Друго интересно от колекцията е, че съм използвала рокли две в едно, при които има възможност да се носи както горната част отделно, така и долната (полата). Има корсети, също в два варианта – едните са плътни, които оформят много красива талия, а другите са олекотени, прозрачни, придаващи отново много женственост. В колекцията акцентирам върху голите рамене и V-деколтета. Силуетите са най-разнообразни - русалка, принцеса, А-линия, която отива на повечето дами и т.н. Декоративните елементи и авторската дантела са отличителни за мен. Ефектът на наслагването на дантелената декорация създава усещането за „рисунка върху тялото“ или т.нар. body art.

- Върху какво искаш да акцентираш с тоалетите?

- В колекцията си исках да пресъздам и удобство, повлияно от спорта и забързаното ежедневие на дамите. Стремежът към максимален комфорт ни даде възможност да вградим джобчета към роклите. Това е още един закачлив елемент. Джобчетата са два вида - както декоративни, така и могат да се използват по предназначение. А за това как могат да бъдат използвани ме питат доста дами. Когато джобът е прозрачен, той е декоративен и там освен някакво бижу, булката не може да сложи нищо друго. Когато джобчетата са плътни съм забелязала, че най-често ги използват, за да си сложат там телефоните. Тук виждаме влиянието на социалните мрежи и как дамите не искат да се разделят с устройствата си. Джобът може потенциално да се използва и за да си държат ключа от стаята, например.

- Кога започна да работиш по нея?

- Започнах от началото на годината, като най-интензивно работих през май и началото на лятото. Колекцията е плод на много труд, особено на ръчен такъв. Авторската дантела изисква страшно много работа първо за проект, после като реализация. След това тя ръчно се инкрустира с кристалчета, мъниста, пайети и т.н. Освен това съчетанията на силуетите с материите също отнема доста време.

- Защо реши изобщо да се занимаваш със сватбена мода?

- Аз съм израснала в семейство на дизайнери. Моите родители са основатели на доста успешна за годините си модна къща, вече 30 години е на пазара. В нея от дете съм прекарвала много време. От както се помня съм сред булки и винаги ми е било много вълнуващо и романтично преживяването на създаването на най-специалната рокля в живота на дамите. Може би интересът към сватбената мода се е предал от поколение на поколение, като естествен процес. Обичам да работя с цветове, не мога да кажа, че официалната мода ми е безразлична. Аз комбинирам умело и цветовете, но булките са ми на сърце от дете.

- Какви са наблюденията ти за сватбения сезон 2019 година? В момента през лятото е доста популярно да се правят сватби.

- В момента действително е сезонът на сватбите. Забелязвам и се радвам, че вдъхновението на моята колекция се припокрива с интересите на хората. Харесва им да са по-близо до природата, предпочитат да бъдат на открито, на интересни места, които да им дадат свободата да изживеят малко по-различни тържества, а не да се събират в някоя бална зала, както традиционно се прави. Разбира се, организират се и сватби в доста по-официална обстановка. Там вече и роклята е съвсем различна. Ако тържеството е сред природата, в планината, тогава се изисква тоалет с доста удобни и леки материи, с възможност по-лесно да се придвижват булките както с токчета, така и с кецове. Ако събитието е в бална зала, то налага голяма рокля тип принцеса с катедрален шлейф и съответните аксесоари. И другата интересна тенденция покрай сватбите, за която се радвам, че се наложи, е наличието на цвят в роклите. Тоест, да не са изцяло бели. Роклите вече са доста смели, женствени и открояващи се като детайли.

- Сватбите на открито или тържествата в бални зали са по-популярни?

- Може да се каже, че сватбите на открито в момента са по-популярни. При тях често се носят и кецове. Имала съм много запитвания как две дължини на роклята да се съвместят за един и същи ден, тъй като има съществена разлика при комбинацията с високи обувки и с кецове. Освен това повечето младоженци, за да изненадат гостите, си подготвят предварително хореография, което се получава много красиво и интересно. Това е техният подарък за присъстващите на сватбата. При такива случаи също се изискват друг тип обувки, танцувални. В момента приготовленията са много повече от тези при стандартните навремето сватби, които са били по точно определен етикет. Вече заимстваме елементи от Западните тържества, открадваме си разни неща и се получават много цветни и забавни сватби с изненади и нетрадиционни подходи. Радвам се, че сме отворени към такива предизвикателства и че се променят нещата.

- Защо според теб хората си избират да организират тържествата си масово през лятото и кога е пикът на церемонните?

- Всъщност, най-много организират тържества в два периода от годината. През пролетта в месеците април-май или точно това време – август-септември. Едната причина е, че през пролетта има страхотен избор на цветя. Тогава те са толкова красиви и за декорация са изключително подходящи. Друга причина е че, пролетта е сезонът на събуждане, ново начало и на любовта. Другия период – края на лятото, го свързвам с отпуските. Тогава хората релаксират, развличат се, имат възможност да пътуват и да го организират тържества като завършек на едно прекрасно лято. И времето е хубаво, стига да не е твърде горещо. Затова смятам, че през юли не е толкова подходящ за сватба, тъй като тогава традиционно са много високи температурите. Мисля, че пикът на тържествата е септември. Доста от българите работят в чужбина и края на лятото е подходящо време за връщане в страната, среща с близки хора и могат да съчетаят тези неща с организиране или посещение на сватба.

- Обличала ли си популярни личности?

- Моя голяма гордост е това, че съм обличала Наталия Гуркова, която миналата година празнува рождения си ден в Кан и там представи мой тоалет на червения килим. Никога няма да забравя как тя ми спомена, че журналистите са я питали дали тоалетът не е на Ели Сааб, което е изключителна чест за мен, тъй като той в моите очи е велик дизайнер. Обличала съм често и Мис България 2017 Вероника Стефанова за различни нейни поводи. Саня Борисова също е носила мой тоалет, когато спечели награда за млада актриса в Италия. Обличала съм и изпълнителките Цвети Радойчева и Рени.

- Какви рокли предпочита българката според теб – по-семпли и удобни или по-пищни?

- Аз съм привърженик на големите и впечатляващи рокли с катедрални шлейфове и всякакви декоративни елементи. Харесвам такива тоалети като творец. Но наблюденията ми показват, че интензивният начин на живот, влиянието на спорта и технологиите в ежедневието, ни кара постоянно да търсим удобство, лекота и комфорт. И по-скоро смятам, че българката предпочита олекотени тоалети. Освен това като професионалист и естет винаги ги съветвам за актуалните тенденции и забелязвам, че често дамите са информирани за новостите в модата. Не е както преди да искат например „рокля по снимка“ и да не желаят нищо по-различно. Напротив, сега търсят нещо различно, вслушват се в съветите на специалисти, което е хубаво.

- Какво мислиш за актуалната мода на обличане въобще?

- Много е разнообразна. Благодатна е на всякакви експерименти и съчетания. Лятото беше много цветно, с много жълто, цикламено и всякакви варианти на зелено. Маковото червено също беше актуално, мой любим цвят. Мисля, че последните месеци бяха впечатляващи откъм съчетаване на материи, детайли, композиции, различни елементи с разнообразни аксесоари. Със сигурност не е било еднотипно. Въпреки възможността за експерименти, понякога е опасно комбинирането на много цветове, щампи и други подобни декоративни елементи. Но пък жените у нас са доста информирани. Следейки тенденциите и съветите на световните дизайнери, вече много рядко се срещат хора, които нямат идея от композиция, съчетания, цветове. Може да се каже, че българката много рядко прави модни гафове.

- Председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков често коментира стила на политици и хората с власт. Ти следиш ли техния стил, прави ли ти впечатление как се обличат?

- Това не е много в моята сфера, тъй като съм дизайнер на друг тип облекла. Но от това, което виждам, ми прави впечатление, че отново се наблюдава много информираност, стил и вкус. Виждам добри съчетания и добри попадения, защото вече и родните ни политици в по-голямата си част се обръщат към специалисти, а така възможността да сгрешат е сведена почти до минимум. Единствено на мен като творец би ми се искало да бъдат малко по-смели в тоалетите си. Защото сега се наблюдава малко еднаквост и „сдържаност“ откъм експерименти.

Нашият гост

Радослава Лазарова е родена в Смолян, изучава моден дизайн във Варна и София. Тя е второ поколение създатели на официални и сватбени тоалети. Израснала е в семейство на дизайнери и е прекарвала много часове в ателието на родителите си. Прави своя моден дебют на Седмицата на модата в София през 2018 г. Лазарова е носител на най-престижната награда за мода в България – „Златна игла 2019“ на Академията за мода в категория „Най-добър млад дизайнер“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта