Нощта, в която „Сити“ загуби ореола

Шампионската лига за пореден път доказа, че не е само турнирът на големите пари, но и на големите изненади. Във вторник вечер „Манчестър Сити“ излезе срещу „Тотнъм“ в исторически първи сблъсък между двата тима на ниво евротурнири със самочувствието на абсолютен фаворит. Дори домакините от Лондон осъзнаваха, че колкото и да имат своите силни страни, а и футболисти, те просто не могат да се сравняват с „гражданите“ на този етап. Доказва го дългата скамейка на шампиона на Англия, а също и чувствителната разлика във временното класиране на Висшата лига – 16 точки в полза на „небесносините“. Но футболът не винаги е зачитал банковите сметки и коефициентите. И с много воля, тактическа дисциплина и себераздаване, бившият тим на Димитър Бербатов успя да обърне развоя на мача. И ако преди първия съдийски сигнал „Сити“ бе определен за основен кандидат за полуфиналите, сега шансовете вече са 50/50. В последните си 9 сблъсъка на ниво елиминации в Европа, „Тотнъм“ винаги е продължавал напред след успех в първия мач.

На новото бижу на домакините, арената за милиард паунда „Тотнъм стейдиъм“, гостите от Манчестър пропуснаха дузпа още в 13-ата минута. Зад топката застана Серхио Агуеро, чийто удар обаче бе париран от Уго Лорис. За вратаря на „Тотнъм“ това бе трета спасена дузпа през 2019-а, с което запази 100% си успеваемост при наказателни удари – 3 от 3. По-рано през годината световният шампион с Франция се намеси решаващо в мачове с „Арсенал“ (1:1) и „Лестър“ (3:1). Дузпата пък си остана и най-чистата ситуация пред Лорис за 90 минути. Второто полувреме мениджърът на лондончани Маурисио Почетино получи нов удар – контузи се голмайсторът Хари Кейн. А по първоначални информации английският национал може да отсъства в мачовете до края на сезона. Но дори и този момент не сломи „Тотнъм“. За да дойде заветната 79-та минута, когато Хьон-Мин Сон изигра по брилянтен начин ситуация в наказателното поле на гостите и прокара топката под плонжа на вратаря Едерсон.

„Нашият отбор никога не се предава – обясни след срещата големият герой от Южна Корея. - Ние се борим през всичките 90 минути. Бяхме по-опасни от съперника си и заслужавахме да спечелим. Харесва ми стадионът, удивително е да играя тук.“

А Хосеп Гуардиола, мениджърът на „Сити“, призна след поражението, че обстоятелствата, при които ще се проведе реваншът, ще бъдат коренно различни.

„Този резултат ни поставя в сложна ситуация преди ответния мач, но понякога поражение с 0:1 може да бъде по-добре от равенство 0:0, тъй като вече знаеш какво трябва да правиш – обясни мениджърът. - При 0:0 може да се замислиш дали да играеш отбранително или в атака, докато сега знаем, че трябва да вкараме. Ще направим анализ на резултата, но имам добри впечатления от нашата игра - контролирахме хода на мача и следващата седмица това може да проработи.“

Испанецът, който не е печелил трофея в Шампионската лига от 2011 година, изненада с избора на състав и това може би му изигра шега. Гуардиола остави резерви Кевин де Бройне, Лерой Сане и Джоун Стоунс, но сега има още 90 минути, за да подбере точните 11 и да обърне развоя на двубоя. Със сигурност „гражданите“ не трябва да бъдат отписвани, но „Тотнъм“ се постара реваншът да бъде достатъчно любопитен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят