Нощувка в Турция за 5 евро

Ердоган има проблем с евтинията в курортите

Във всяка криза има и печеливши: в случая с турската лира това са германските туристи. След като години наред германците отбягваха Турция заради страх от атентати, сега страната отново е популярна туристическа дестинация. Почивката в турските курорти тази година излиза доста изгодно. През юли цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а в хотели с пет звезди -от 69 евро. За заможните туристи храната в ресторантите е евтина, а билетите за спортни атракции са повече от изгодни. За много турци обаче обезценяването на лирата е проблем. Както и за президента Реджеп Ердоган, който се надява да бъде преизбран на 24 юни.

От началото на 2018 турската валута е загубила над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. А след като на 23 май)лирата направо се срина, Централната банка повиши основния лихвен процент. Анализаторите са единодушни, че тази стъпка е трябвало да бъде направена по-рано и вече няма да е достатъчна. След нея лирата леко се повиши, но на следващия ден отново тръгна надолу. Кой губи най-много? Първо, турците, които получават заплатите си в лири, а харчат в чужди валути. Това са онези, които изпращат децата си в немското основно училище в Истанбул, където таксите и данъкът надхвърлят 13 000 евро годишно. Преди петилетка учебната година излизаше 20 000 лири, а днес - нас 70 000. В турски лири вносните стоки излизат по-скъпо и от това губят всички, защото Турция внася много повече, отколкото изнася. За да си купи храна, средният турски гражданин вече трябва да се бръкне доста по-дълбоко в джоба - поради високата инфлация.

В пекарните на Истанбул един геврек със сусам доскоро е струвал една лира, а сега – лира и половина. За бензина правителството напасва данъците, защото не иска цените да експлодират точно преди парламентарните избори. Така недоволството на гражданите е донякъде овладяно, само че приходите на държавната хазна намаляват.

Турските фирми, които произвеждат за износ, извличат печалби от кризата на лирата. Но онези от тях, които са натрупали дългове в долари или евро, а правят сделките с турска валута, се оказват губещи. И на техните гласове Ердоган не би могъл напълно да разчита.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари