НСИ: Ръстът на вноса изпреварва този на износа

Турция, Русия, Китай и Сърбия са наши основни търговски партньори извън ЕС

България изнася и внася повече стоки през първите десет месеца от годината в сравнение с 2016 г., като ръстът на вноса е по-голям на годишна база, показват предварителните данни на НСИ. През периода януари - октомври 2017 г. от страната са изнесени стоки общо за 43,5 млрд. лв. и в сравнение със същия период на предходната година експортът се увеличава с 12,5%. През октомври общият износ е за 4,9 млрд. лв. и нараства с 14,5% спрямо същия месец на предходната година.

В същото време през първите десет месеца на годината в страната са внесени стоки за 48,3 млрд. лв., или с 15,4% повече спрямо същия период на 2016 година.

През октомври т.г. общият внос се увеличава с 12,3% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 5,5 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - октомври 2017 г. и е на стойност 4,8 млрд. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода също е отрицателно и е в размер на 1,7 млрд. лв.

От началото на годината до края на октомври 2017 г. износът за трети страни се увеличава с 15,9% спрямо година по-рано и е на стойност 14,8 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България са Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия, бившата югославска република Македония и Съединените американски щати, които формират 52% от износа за трети страни.

През октомври 2017 г. износът на България за трети страни нараства с 22,6% на годишна база и е в размер на 1,7 млрд. лева.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2016 г. е отбелязан в секторите “Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (52,8%) и “Разнообразни готови продукти” (29,9%). Спад се наблюдава в секторите “Храни и живи животни” (7,5%) и “Минерални горива, масла и подобни продукти” (7,2%).

Вносът от трети страни през периода се увеличава с 24,4% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 17,5 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика