НС да даде зелена светлина за „Белене“

Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Парламентът да даде зелена светлина на правителството за възобновяване на проекта за нова АЕЦ “Белене”, като това да стане с отпадането на гласувания в народното събрание мораториум върху строежа на централата.

Да се вземе по най-бързия начин решение и да се даде зелена светлина на строежа на втората атомна централа у нас. Това посочи като важна стъпка в развитието на ядрената енергетика у нас президентът (2002-2012) Георги Първанов на форум на АБВ “АЕЦ “Белене” – ключ към сигурността и развитието на България”.

Припомняме, че 41-вото Народно събрание взе решението за замразяването на проекта. Първанов подчерта, че точно с отпадането на мораториума ще се даде ясен знак към бъдещи инвеститори. Отношението към АЕЦ “Белене” не е критерий за стратегическата ориентация на България – ние имаме своя европейски път и сме го избрали, каза още идеологът на АБВ. И припомни писмо на предедателя на ЕК Жан Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов, в което се казва: “относно въпросите на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че ЕК зачита правото на България да определя своя енергиен микс”.

“С други думи спасението на давещите се, е дело на самите давещи се. Стига сме се крили зад гърба на Брюксел”, заяви Първанов. И припомни: “Защо ние от АБВ организирахме тази дискусия? Аз твърдя, че ние имаме своето морално основание, доколкото винаги сме били последователни. Ние бяхме с Румен Петков инициатори на референдума. За съжаление той се партизира”. От своя страна, председателят на АБВ Константин Проданов заяви, че е необходимо да се търси “политическата и наказателна отговорност за тези, които целенасочено и под зависимост блокираха АЕЦ “Белене””.

“На нас не ни трябва АЕЦ “Белене”, но само в случай, че решим да следваме досегашния икономически модел на развитие, а той е “последният да изгаси лампата”, допълни Проданов. “Ако ние се забавим, ще се наложи да купуваме от Турция, на която ние десетилетия сме продавали ток. Това за мен е много притеснително”, заключи председателят на АБВ.

Проф. Атанас Тасев:

Ще усетим ефекта „Тесла“

Ние трябва да се разделим със значителна част от нашите термоцентрали на въглища. След 2030 година ще има и един нов фактор – ефектът “Тесла”, т.е. това са електромобилите, които доста ще променят както кривата на натоварване, така и кривата на потребление. Натоварването за зареждането на електромобилите може да обърне кривата на натоварване и да се консумира повече електроенергия през нощта. А това означава, че ядрените централи тогава излизат на преден план, а електромобилите - като най-добрия балансьор. Отпадането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй” рязко увеличи въглеродния отпечатък върху нашата енергетика и икономика. Проектът АЕЦ “Белене” не е само жизнен, а е свърхжизнен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика