НС отхвърли предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Белене"

С 50 гласа "за", 64 "против" и 24 "въздържал се" Народното събрание не прие предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене".

Депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков заяви, че България има нужда от нови мощности и посочи ситуацията от последните дни. "Вижте какво става навън. Само да ви кажа, електроенергийната система на България днес е на ръба", заяви Ерменков

"Само преди няколко седмици МС взе решение и възложи на министъра на енергетиката да направи съответните анализи и да предложи на Народното събрание кои решения трябва да се отменят и какво решение трябва да бъде прието във връзка с проекта "Белене", напомни бившият министър на енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ .

"Действителната обстановка към настоящия момент е следната: България има достатъчно мощности, за да покрие настоящата си нужда, дори изнася, но това е към момента", посочи колегата му от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. „Дали на България ще й трябват нови мощности, сигурен съм, че след 10 години България вече ще има нужда от нови мощности“, заяви народният представител. Той обаче призова следващото правителство да бъде оставено да си свърши работа и се обяви срещу предложението на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес