НС отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии

Снимка: Архив

Със 65 гласа "за", 48 - "против" и 55 "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии. Предложението на опозицията бе заложено в промяната на Правилника за организацията и дейността на парламента и бе подписано от 54 народни представители от ПГ на „БСП за България“.

От опозицията предлагаха основното възнаграждение на народните представители да бъде в размер на 2 976 лв. Размерът на възнаграждението е от края на 43-ото Народното събрание и идеята беше то да не подлежи на преизчисляване до края на настоящия парламент.

От БСП предлагаха още депутатите да почиват толкова, колкото и българските граждани, като изключение в предложението им правеше ваканцията на парламента през месец август.

В рамките на дебата председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е участвала в 37 от 1000 гласувания. По думите му според коефициента й на участие заплатата ѝ трябва да бъде 110,20 лв. Колегата му Красимир Велчев обвини БСП, че уронва престижа на народния представил.

Велчев подчерта, че депутатите не могат да избират кога да излизат отпуска и обърна внимание, че това не са равни права. Кирилов обясни, че това означава, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено от нея по Кодекса на труда. По време на изказването си Данаил Кирилов подчерта, че българският парламент има най-много парламентарни заседания, спрямо всичките други парламента в Европейския съюз.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите, че не са се сравнили с народа, а с германските депутати. Нинова заяви, че ГЕРБ не могат да компрометират и отменят резултата, че 91 % от българите подкрепят предложението на БСП. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ и ги попита дали някой от тях може да каже, че техен избирател ги е изпратил в парламента, за да си увеличават заплатите на всеки три месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България