Нужни са 1,5 млн лв за спешен ремонт на Художествената галерия на Боруна в Търново

Уникалната сграда на Художествената галерия „Борис Денев” в живописната местност Боруна във Велико Търново „плаче” за спешен ремонт. От години в постройката се просмукват влага, мухъл и подпочвени води, които я съсипват.  Водата подкопава основите и често наводнява подземния етаж. Директорът  Николай Сираков е сериозно притеснен за състоянието на храма на изкуството.

Оказва се, че приземният етаж е постоянно мокър. Водата преминава през външния паваж и прониква в залите през стените. Влагата замръзва през зимата и фугите се разширяват още повече. Дори основното стъпало на главния вход е изместено. Според Сираков водата спешно трябва да бъде отклонена чрез дренажна система, хидро изолация или така наречения „Английски двор”. Всичко обаче е свързано с много средства и вероятно ще се наложи галерията да бъде затворена по време на евентуалния ремонт. Проблеми има и с водопровод в приземния етаж, който всеки момент може да се спука, защото е силно амортизиран.

„Не съм експерт и не съм правил точни изчисления, но са нужни поне 1,5 млн.лв за ремонт. Необходимо е да се направи отводняване, да се подмени дограмата. Нужно е вътрешно саниране на постройката, защото отвън е облицована с редкия камък Бигор. Належаща е и подмяна на инсталициите-електрическа, водопроводна и отоплителна”, казва Сираков.

„Борис Денев” е една от най-старите галерии в страната. Фондът й е изключително богат. Творбите на парактика са безценни. Шедьоврите се оценяват на милиони. До момента обаче никой не е правил сметка колко струват всички картини.

„Историята на галерията датира от 1934 г., а първоначално се е помещавала в читалище „Надежда”. По-късно е преместена в музея, а след това на улица „Караминков”. През 1985г. се реконструира полицейският участък на Боруна, който става една от емблемите на старата столица, превръщайки се в настоящата Художествена галерия „Борис Денев”. Самото преустройство на сградата е дело на арх. Никола Николов”, обяснява Николай Сираков.

Фондът на галерията е внушителен. В него се пазят над 3000 графични творби, около 2000 живописни творби и приблизително 300 скулптури. Николай Сираков твърди, че всички експонати са ценни, но онези, които се отличават, са свързани с въстанието на Асен и Петър от Второто българско царство.

Иначе туристите идват с интерес, впечатляват се от творбите и дори скришом се мъчат да заснемат част от тях, въпреки че е забранено. Голям поток от чужденци обаче няма, повечето посетители идват в четвъртък, когато е и безплатно. През останалото време входът е едва 3 лв., а таксата е почти символична.

Николай Сираков смята обаче хората са загубили част от духовното, защото и финансовото положение на българина се е влошило достатъчно, че да разсейва мислите за изкуство.

Въпреки това главният уредник не спира да прави различни подобрения в галерията. Част от първия етаж вече е климатизиран, което частично решава проблема с отоплението, поне в залите с иконите, които изискват по-висока температура. Там са сложени и решетки на прозорците, монтирана е и преградна врата, за да не излиза топлото от двата колонни климатика.

Възстановена е също внушителна скулптура на Кракра Пернишки, която вече се е превърнала в атракция за посетителите. Наскоро била направена и изложба с творби на учениците от СУ „Емилиян Станев”. Сираков е обособил и конферентна зала, оборудвана с LED телевизор, дарен от Американския колеж. Освежен е паркетът на голяма част от втория етаж, помещенията са чисти и в момента са доста добри за посещения. Зимата обаче нещата се променят, преди години някой е оставил парното да замръзне и сега цялата система е неизползваема. Останали са само радиаторите.

Реално Художествената галерия е на държавна издръжка. В нея работят 14 души, а част от тях са във фондохранилището, което беше преместено в Хуманитарната гимназия „Св.Св.Кирил и Методий”. Николай Сираков твърди, че издръжката винаги е на ръба. Сградата обаче е общинска собственост и кметската управа е наясно с проблемите. Преди 2 г е била сформирана експертна комисия и специалистите са правили щателен оглед на постройката. Обмислят се проекти, с които да бъде набавено финансиране.Преди няколко години дори издръжката на Художествената галерия била дофинансирана от местната хазна.

Репортерска проверка установи, че Община Велико Търново подготвя проект за реконструкцията на сградата на Художествената галерия „Борис Денев”. "Идейната концепция вече е в напреднала фаза и предвижда паралелното използване на възможностите, предоставяни чрез т.нар. „твърди” и „меки” мерки. От една страна, фокусът ще бъде поставен върху прилагането на мерките за енергийна ефективност върху сградата на ХГ „Борис Денев”, включително чрез реконструкция на вътрешните помещения и изложбените зали. Идейната концепция залага и подмяна на климатичната и отоплителната системи.

От друга страна, чрез прилагането на т. нар. „меки мерки” Художествената галерия „Борис Денев” ще бъде включена в интернационални културни инициативи, обмен на творци, организиране на споделени събития и др.

Целта на проекта е създаването на интегриран туристически продукт, предоставящ възможности за сближаване на различни култури и обединяващ туристически локации в различни държави. В рамките на месец ще бъде избрана и съответният финансов механизъм, по който Община Велико Търново ще търси финансиране за реализация на проекта, обясни кметът на старата столица Даниел Панов.

Николай Сираков запозна с проблемите на Художествената галерия и министъра на културата Боян Банов, който наскоро бе на визита във Велико Търново. В същото време районът около знаковата постройка е средище на многобройни, атрактивни и зрелищни културни прояви. На площада пред галерията срещу зашеметяващата панорама към старинната част на болярския град се провеждат фестивали, концерти, изложби, поетични вечери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България