НФСБ ще гласува против решението за преговори за F-16

НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по решението за преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16.

За съжаление по този въпрос ние ще имаме различни позиции в партиите в „Обединени патриоти“. Ние категорично ще гласуваме против това решение по редица причини и първата е, че считаме, че едно такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, подчерта той.

Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително, допълни заяви лидерът на НФСБ. Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение. По думите му, ако тези първоначални параметри бъдат спазени, НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ.

Според Симеонов единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят решението. Категорично подкрепяме решението и ще гласуваме „за“. Позицията ни е ясна и строго последователна, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите.

„Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм“, заяви той. „Когато се говори по темата, не трябва да има популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника“, посочи Карадайъ. Решението е политическо и стратегическо за страната и го подкрепяме, обяви той.

„ГЕРБ до вчера твърдяха едно, а днес друго. Като решението е политическо и стратегическо, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова мнозинство от управляващата коалиция по този въпрос“, коментира той. „Ако не могат- що за управление е това. В чий интерес е“, попита Карадайъ.

Против купуването на нови изтребители изобщо се обявяват от "Воля".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика