НФСБ ще подкрепи намаляването на партийната субсидия на 1 лев за глас

Христиан Митев от "Обединени патриоти" потвърди разкритието на "Труд", че надписването на партийните субсидии е още от 2002 г.

НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на субсидията на 1 лев, но и ще иска да бъдат въведени гаранции за финансирането на партиите. Това каза по БНР депутатът от Обединени патриоти/НФСБ и зам.-председател на правната комисия в парламента Христиан Митев.

"От една крайност, каквато е прекалено високата субсидия и едни партии си държат парите във влогове в банки и получават лихва от тях, до друга - ситуация, в която става проблематична издръжката на една партия, особено ако е малка и извънпарламентарна. Действително има опасност партиите да се обърнат не само към олигарси, а към участници в обществено-политическия живот, които да подпомогнат финансово нейната дейност, което няма как да стане безвъзмездно", коментира Митев.

"Трябва да се обърнем към модели, които са известни и в Европа, и в САЩ - да се разшири възможността за финансиране на политическите партии", добави той и уточни, че по сега действащия закон партиите могат да се финансират единствено от физически лица, като те могат да даряват суми до 10 хиляди лева годишно.

Митев коментира, че в парламентарната група на "Обединените патриоти" още не са обсъждали каква ще е общата им позиция по предложението за намаляване на субсидията на 1 лев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика