"Ню Йорк Таймс": САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

САЩ са засилили кибератаките си срещу руската електроснабдителна мрежа в опит да предупреди Владимир Путин и като демонстрация от страна на правителството на Доналд Тръмп, че американските власти са готови да използват кибероръжията си по-агресивно от всякога, пише изданието "Ню Йорк Таймс".

Изданието твърди, че през последните три месеца представители на администрацията на Тръмп са признавали в интервюта, че има няколко скрити от обществото случая, при които американски хакери са се опитвали да влияят върху електричеството в Русия. Действията им са били с отговор на твърденията, че от Кремъл разпространяват дезинформация и че са се намесили в междинните избори в САЩ миналата година.

Подръжнци на атаките срещу електроснабдителната мрежа обясняват, че това се случва, след като от Вътрешна сигурност и ФБР многократно са получавали сигнали, че Русия може да се опита да нанесе щети на американски електроцентрали, нефтопроводи и газопроводи.

Администрацията на Тръмп отказва да съобщи какви точно са нарежданията, които изпълняват. По време на публична поява обаче американският държавен глава и съветника му по националната сигурност Джон Болтън заявиха, че Щатите обмисля сериозно цели, които да бъдат подложени на кибератакаи, а целта на това е "да кажем на Русия и всяка друга държава, която участва в кибератакаи срещу нас, че ще плати висока цена".

Електричеството от години се използва като поле са мерене на сили. През 2012 г. САЩ постави разузнавателни сонди в контролната система на руската електроснабдителна мрежа. Сега обаче Вашингтон започва по-агресивни действия. Според "Ню Йорк Таймс" е възможно американците да скарат зловреден софтуер в системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия