Някой от жп администрацията не си е свършил работата, застраховката на "Булмаркет" е 100 000 лв

Îùå â ðèòóàëíàòà çàëà íà êðàê õîðà îò Õèòðèíî çàïî÷íàõà äà ïèòàò Ìàíîëîâà çà ïðîáëåìèòå ñè

Цялата история с взрива в шуменското село Хитрино е доста притеснителна - дружеството превозвач "Бурмаркет рейл карго" няма застраховка гражданска отговорност, а такава и то само за 100 000 лв. има дружеството-майка "Булмаркет ДМ". Тези проучвания е направила и изрази притесненията си пред журналисти омбудсмана Мая Манолова, която във вторник направи приемна за хората от взривеното село. "Ще следя този случай и ще подкрепям хората, така че да не остане нито един, който да не е получил справедливо възмездие за причинените му вреди", зарече се обществения защитник.

"Застраховката е на дружеството майка, но тъй като става дума за две различни юридически лица, тук наистина ще има проблем", предполага тя. Сумата на застраховката е странно малка, дори автомобилите имат гражданска отговорност, която покрива при вреди на повече от едно лице многократно повече.

"Възниква въпроса защо едно дружество, което извършва високорискова дейност има застраховка в размер на 100 000 лв. Даже в конкретния случай май ще се окаже, че застраховката не е на превозвача, а на дружеството майка", настоя Манолова. Според нея някой от жп. админстрацията, от Изпълнителна агенция железопътна администрация, не си е свършил работата. Според Манолова, някой, който трябва да следи налична ли е тази застраховка "по някаква причина не е разбрал, че става дума за две различни дружества".

Недомислици в закона може да костват много на хора, жертва на подобни ициденти, затова Манолова ще предложи промени в Закона за железопътния превоз. Това ще бъдат текстове, които да регламентират условията, при които се извършва задължителна застраховка гражданска отговорност. "Да е ясен размера на застрахователната сума, какви рискове покрива, какви вреди обезщетява, какви са изключенията. Защото наистина е престъпно спрямо гражданите застрахователната сума да бъде в рамките на 100 000 лв.", каза омбудсмана.

Тя намекна, че адвокатите на дружеството са й казали, че водили разговори със собствениците за извънсъдебно решаване на спора, за обезщетяване на неимуществените вреди в извънсъдебен порядък, но не са постигнали съгласие за това. По груби сметки става въпрос за 5 млн.лв., които биха претендирали близките на загиналите и пострадалите.

"Доволни сме! Благодарни сме!" - това казаха жители на Хитрино пред омбудсмана Мая Манолова, която ги завари в ритуалната зала да получават ежедневния топъл обяд. Дори някои пенсионерки се пошегуваха, че с тази услуга се "изкалпазанили". Някои пък питаха като са им сменили дограмата, ще минат ли майстори да подмажат прозорците. Получиха утвърдителен отговор от кмета Нуридин Исмаил.

Сред големите поставени проблеми бе този на дребния бизнес в селото. Мехмед Мехмедов 25 години е градил механа и магазин, и двете постройки са изгоряли напълно за минути. Принудил се да изпрати 6 работници на трудовата борса. В момента се препитава от магазин в съседно село и сам е шеф и работник. Той и още няколко души като него молят за помощ, от бизнесмени са се превърнали в социално слаби. Не са имали застраховки на сградите, така както и хората с изцяло съборени домове не са имали. Манолова каза, че въпросът е поставян на второто заседание на националния обществен съвет към БЧК /той разпредели преди седмица над 1,8 млн.лв. б.а./, но надделяли гласове първо да се обезщетят хората. "Отново ще поставя въпроса, нормално е да се окаже помощ да се възстановят постройките. Сигурно с 5 000 лв. няма да е възможно, но е подкрепа", обеща Манолова. В момента в сметката на БЧК има резерв от 114 000 лв., каза Манолова.

На срещата бяха дошли и собственици на изгоряли автомобили. Над 20 са унищожените возила, които не са имали каско. Според Манолова има шанс те да потърсят помощ чрез Гаранционния фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България