Няма грип във Великотърновско все още, колити мъчат бебетата

82 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през ноември във Великотърновска област, отчитат експертите от Регионалната здравна инспекция. През октомври болните са били 95, така че се бележи лек спад. Най – чести гости на жителите на областта през ноември са били гастроентероколитите – те заемат дял от 50 % от общата заболеваемост.

Регистрираните въздушно-капкови инфекции през ноември са 27, казват експертите и припомнят, че през ноември 2016 г. въздушно-капковите инфекции в област Велико Търново са били 209.

Чревните инфекции през ноември 2017 г. са 47, което е в границите на нормалното, като най-висока е била заболеваемостта при бебетата и децата до 4-годишна възраст. 1 134 изследвания са извършени през ноември в лаборатория „Паразитология” на РЗИ, 320 са във „Вирусология” и 1406 в „Микробиология”.

Грипът все още не е настъпил в Старата столица и региона, но в първите дни на декември се забелязват оплаквания от ентероколити. Затова специалистите от РЗИ – Велико Търново съветват за завишена лична хигиена, често миене на ръцете и поддържане на дистанция при контакт, което е особено важно за разпространението на въздушно-капковите инфекции. Най-уязвими ставаме, разбира се, в градския транспорт, затова слагайте шал или маска на носа и устата.

За спиране разпространението на вируси сред децата е важна и отговорността на родителите. Здравните експерти препоръчват да не пускате кашлящото и подсмърчащо дете в детската градина или училище, а да изчакате възстановяването му.

Експертите препоръчват по повод предстоящите празници добре да проучим местата, на които ще отседнем – дали има подходящо отопление, дали има оплаквания от предишни клиенти за кухнята и хигиената. Не е тайна, че именно по време на големите фирмени партита недобросъвестни търговци пробутват залежали продукти в менюто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони